Филе „Елена“

Филе „Елена“ представлява изсушено свинско филе, характерно за района на град Елена. Еленачани го наричат „рибица“. Вкусът и технологията на приготвяне са подобни на тези на Еленски бут, но и в същото време са различни.
Технологията на приготвяне е проста. След отделянето на филето или така наречената „рибица“ се оформят краищата на рибиците и се поставят в постав заедно с бутовете, сланината и другото месо за осоляване. Стоят така от два до седем дни и след това се изваждат. Измиват се, изстъргват се ако на някои места има останали съединителни ципи и се поставят да съхнат на проветриво място. От тук започва да върши своята работа чистият въздух в Еленския балкан. Обикновено стопаните овалват рибиците в чубрица или в смес от чубрица и черен пипер, а понякога и в чубрица, черен и червен пипер.
След няколко седмици сушене филето е готово за консумация. Някои го предпочитат по-изсушено, а други – не толкова. Филе „Елена“ може да намерите във всички големи хранителни магазини в Елена, както и да опитате в заведенията в града.