Къщата на Юрдан Хаджипетков

Адрес:
град Елена, улица „Иларион Макариополски” №2
                   тел.: 0887777963 – Снежана Цонева

GPS координати:
42.930152,25.879088

Къщата на Юрдан Хаджипетков, която е паметник с местно значение, се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Сградата е двуетажна. Стените на приземния етаж са тухлени. Цялата външна стена към улицата е от хубаво обработени и с правилна форма камъни. Приземието се състои от голям дюкян с два входа към улицата, три жилищни помещения, мазе и входен вестибюл, а горният етаж е жилищен. Разпределението на високите светли помещения носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-заможните семейства.
В двора е запазена бащината къща на Юрдан Хаджипетков (наследена от дядо му хаджи Тодор), в която е роден писателят Петко Юрданов Тодоров. Тя е едноетажна към двора, а към реката – двуетажна. Конструкцията е талпена, а стряхата – широка. Към реката външната стена е покрита с характерните за архитектурата на района дъски, и изнесена над реката, също дървена, тераса. Сградата следва линията на брега и естествено се вписва в общия силует край реката, един от най-характерните в Елена. Между къщите е издигнат паметник на видния български писател Петко Ю. Тодоров.
Мина Тодорова, позната ни от творчеството на големия български поет Пейо Яворов, е родена в новата къща / на Юрдан Хаджипетков/, която е построена след Руско-турската освободителна война. В нея са родени другите двама братя на Мина – Христо и Никола.
Родната къща на писателят Петко Ю.Тодоров е частна собственост и днес в нея е създаден комплекс, носещ името на „въздушно нежната“ муза на Яворов – Мина. Сградата е съхранила възрожденския си дух, благодарение на поддръжката през годините, а инсталираните сечива в двора и под стряхата напомнят на новите поколения за хората, обитавали това място преди тях. Комплексът включва: арт бутик и антиквариат, където ценителите на авторското творчество и красотата на старинните предмети могат да открият прекрасни образци; галерия, носеща името на писателя Петко Ю. Тодоров, в която са представени картини на съвременни български художници, претворили в творчеството си непреходната красота на тихите възрожденски градчета и махали и обаянието на българската природа.