Еленски бут

Еленски бут е месен деликатес – солен и сушен свински бут, приготвян само в района на град Елена. Месото на Еленския бут има уникален и специфичен вкус и може да се съхрани в продължение на няколко години. Приготвя се в условията на специфичните климатични особености на Еленския балкан. Технологията на приготвянето не е сложна и не съдържа особени тайни. След като се заколи прасето, то се опърля и изстъргва, докато се премахне всичката четина. Отделят се бутовете и плешките от животното (предните и задните крака). Точното оформяне е според желанието на стопанина и майсторлъка на касапина. След това двата бута и двете плешки се осоляват много добре и се поставят на дъното на „постав“ – специална бъчва за съхранението им. В солта те престояват около 40-45 дни. След това осоленото месо се изважда и оставя да съхне.

Технологиите на съхранение са различни. В миналото бутовете са поставяни в добре претъпкано царевично брашно или покривани с филм от варно мляко. Използват се и специално ушити за целта торби от тензух или поставяне в дървени контейнери с гъсти мрежи вместо стени („мухарници“), като правило поставени на проветриво място, където чистият планински въздух да довърши работата по изсушаването и консервирането.

Традициите в приготвянето и съхранението на еленския бут са предимно семейни, а не регионални, и дори в няколко съседни къщи от една улица могат да се срещнат сериозни „технологични“ разлики.
Но е гарантирано, че този деликатес е много вкусен.

Eжегодно, в края на месец Октомври еленчани организират и Празник на Еленския бут– едно събитие с много емоции- фолклорна програма, състезания, игри и възстановки.

Еленски бут може да намерите във всички големи хранителни магазини в град Елена, както и да опитате във всички еленски механи и ресторанти.

Да ви е сладко, или по-точно солено… е, както и да е, поливайте с червено винце или пенлива бира, в зависимост от сезона!