Празник на Еленския бут

След двугодишно прекъсване празникът на Еленския бут се завърна още по-пъстър, весел и многолюден.
Дните около Димитровден превърнаха Елена в един от най-посещаваните градове в България. От 10 до 12 ноември 2023 година се проведе Десетото издание на Празника на Еленския бут. Фестивалът отново събра гости от страната и чужбина – близо 50 хиляди изпълниха улиците на възрожденска Елена общо за трите дни.
Организаторите от Общината и Местния съвет по туризъм се бяха погрижили да не липсват добро настроение, вкусни мезета и кулинарни специалитети. Кътовете за хранене предлагаха всевъзможни изкушения, апетитни еленски бутове бяха окачени по витрини и интересни дървени констукции. Занаятчиите и търговците бяха над 130 – не само местни, а и от всички краища на България.
Концерти, томболи, забавни игри са само част от празника. Много атрактивен е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения, демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето.
Празникът на еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух, които оживяват чрез пресъздаване на съхранените през годините традиции и обичаи на еленчани.
Заповядайте и Вие!