Музей на науката

Произведенията на всички учени и откриватели в областта на естествените науки без съмнение представляват съставна част от човешката култура. В музея на науката можете да разгледате част oт постиженията на човечеството.

Обаче не са ли учените също класици? Резултатите от творчеството на целия им живот ние ползваме ежедневно. Не заслужават ли тези великани на човешкия дух подобно на техните „колеги“ от областта на изкуството също нашето внимание?

На площ от 120 кв. м създателят на музея, майсторът грънчар, Валентин Димитров е експонирал близо 30 изделия, които демонстрират нагледно различни физически закони и химични явления.

Макетите творецът е изработил собственоръчно. Музеят вече приема посетители. Пред очите на любознателните си гости творецът сам демонстрира вълшебствата.

Сред най-внушителните е Винт на Архимед – първа помпа за напояване в историята, макет от профил на самолетно крило, честотен генератор, часовников механизъм с махало, 3D пъзели, рисуващ робот, миниатюрен орган, полиспаст. А чрез лоста на Архимед, монтиран пред музея, може с лекота да се повдигне дори лек автомобил.

Майсторът – грънчар е поставил на видно място грънчарското колело и разказва, че това е едно от най-старите изобретения и за над 6000 години принципът му на работа не е променян.

Работно време: 10:00 – 18:00 часа
Почивен ден – понеделник
Контакт за връзка:
Тел.: +359 886 318577 (Посещенията се уговарят предварително на посочения телефон за контакт)
Фейсбук: Музей на науката
гр. Елена, ул. „Шейтани“ 43
GPS 42.90457; 25.85721
Цени:
Билет за възрастни – 8 лв.
Билет за деца – 4 лв.
Деца под 7 години безплатно.