Раювски кромлех

Раювският кромлех в последните години привлича с уникалността си туристи отблизо и далеч. Изграден е по подобие на откритите наскоро кромлехи по нашите земи, датиращи от около шест века преди новата ера. Според проучванията на българските археолози каменните съоръжения са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория. Кромлехите говорят много за начина на живот и културата на древните траки. Религията им била немислима без култовите ритуали и за тях най-често бил използван кромлехът. Името му идва от словосъчетанието на бретонски език на кръг и камък. Мегалитните съоръжения са изграждани от големи каменни блокове, наредени в кръг, или в няколко концентрични кръга, които достигали до 100 м в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция и Стоунхендж в  Англия.

Издигането на Кромлехът е поредната  родолюбива инициатива на един българин със силен родови корен по тези места, по които е бродил с четата си легендарният Вълчан войвода.

През 2015 г. неуморимият за добри дела балканджия издига единственият паметник на поборника за свобода – на Вълчова поляна над Раювци, до вековния дъб, старото черковище и новия параклис. Между светините са подредени грамадните каменни блокове, всеки със своето послание към хората, дошли на това докоснато от Бога място.

„Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Някои народи нямат звезда, а планета. Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат. Народ, който има планета вместо звезда ще угасне като свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съзвездие.“

Мъдрите слова на пророчицата Ванга са издълбани на най-високия камък и със сигурност ще предизвикат мисли у всеки за света, за неговия си живот и бъдещето, което го очаква. В това е и смисълът на идеята на създателя на Раювския кромлех – всяка дума да отекне дълбоко в човешката душа и да предизвика размисъл.

 „Не бойте се, най-тъмното е преди зазоряване!“ – блестят под слънчевите лъчи думите на Слава Севрюкова, духовната сестра на Ванга. В предсказанията си за българския народ тя казва, че той няма дълго да бъде така принизен, а ще дойде време, когато светът отново ще ни оцени.

Днес, във времето на трудности и изпитания, българите имат нужда от оптимистичните предсказания на своите ясновидци и феномени. И техните послания от каменния кръг на Раювци вдъхват вяра в по-доброто бъдеще, за да не униват хората, а да се заловят със собствени сили да направят промяната.
„Радвайте се на трудностите – те са двигател на живота, приковават погледа думи на най-изстрадалия ясновидец, пророка на народа дядо Влайчо. Колкото по-извисена е душата, през толкова повече изпитания трябва да премине. Българският корен е здрав, дълбок и жилав. Нацията ни ще оцелее в задаващите се изпитания.“

Потвърждение на това са изписаните върху два камъка мисли на учителя Петър Дънов за философията на живота, вярата, знанието и богатството. А между двата камъка е увековечено признанието на великия Айнщайн: „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България!“
Родолюбивият мъж е отделил в уникалния кромлех подобаващо място и на големите личности на България. Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов са повод за размисли. „Трябва изпит за всеки, защото има примери. Днес е човек, а утре магаре. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже грешката. Инак той не е наш приятел“.
„Дела трябват, а не думи!“/Васил Левски/, „Загубата всеки път е урок за умния човек“ /Стефан Стамболов/, „Само онзи, който е свободен, той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“ /Христо Ботев/.
Изписването на каменните блокове ще прекъсне засега до този с многозначителната препоръка на цар Борис трети: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“.
Селото и цялата прелест на Балкана са неизчерпаем извор за вдъхновение на всеки творец.