Парк „Калето“ в град...

В миналото “Калето” е било наименованието на хълм, разположен над града. По време на турското робство „Калето” е представлявало укрепление за защита на населението на град Елена от кърджалийските набези. В най-високата му част е имало пост, който е следял за наближаване на кърджалии. Ако е забележел такива, постът е обявявал тревога и всички църкви са започвали да бият камбаните си. Това е бил сигнал еленчани възможно най-бързо да се отправят към „Калето“, за да се отбраняват срещу разбойниците.

„Калето“ в Елена според описанието на Марко Дичев представлявало малко крепостно съоръжение с висок каменен зид, в който имало метеризи, откъдето можело да се стреля. Зидът обграждал като венец цялата височина по ръба. Обградената площ възлизала на 85 метра в диаметър. Вътре край зида били изградени двуетажни къщички, слепени една до друга под общ покрив. Всяко семейство имало по две стаички. В югозападната част била портата, а над нея се издигало жилището на субаша. Изкопан бил и дълбок кладенец за снабдяване с вода. Разказва се, че няколко пъти тази малка крепост приютявала местното население от разбойнически набези.
                                                                                                                                                        

След края на кърджалийството с материал от разрушената крепост, през 1836 г. започва изграждането на храма „Успение на Пресвета Богородица”.

Днес парк “Калето” е зеления оазис на град Елена. Паркът е разположен на територия от около 6000 кв.м. През месец октомври 2013 г. по проект, реализиран от община Елена паркът беше почистен и облагороден. Бяха засадени 50 декоративни вечнозелени храсти /туи/, десет кестена и десет каталпи. Поставиха се нови беседки, 15 пейки и 15 кошчета за отпадъци. Обновеният облик на парка го прави подходящ за отдих, семейни разходки и игри. А гледката, там от високото, е просто невероятна, цяла Елена се разкрива пред теб като на длан и безспорно си заслужава да бъде „запечатана” в кадър. За незапознатите и гости на града има около десет пътя, водещи все към парка, но два са основните начини да се достигне до него. Първият, най – кратък и вероятно най – изтощителен, е по стъпалата, започващи от централния площад „Христо Ботев” (зад пицария “Елена”). Друг по – опознавателен маршрут е тръгвайки на запад, подминавайки сградата на общинска администрация – град Елена и т.нар. „горен площад”, да завиете на ляво, първата пресечка отново вляво е стръмна калдъръмена уличка, разклоняваща се в две посоки: надолу – към Часовниковата кула и централната част на Елена или нагоре, по калдъръма до зелената перла на града – парк „Калето”.

Като част от парк „Калето” е детска площадка за най – малките, а в самия парк, по проект, са обособени кътове за отдих с беседки и пейки, разкриващи удивителна гледка над град Елена. В непосредствена близост до парка се намира градския стадион, басейн на открито на разположение на гражданите и гостите на града, зала за силови упражнения и сауна. Паркът е иделно място за провеждане на спортни игри, атракции и състезания.