с. Мийковци- хижа Чумерна- връх Чумерна

Телефон:
0896693169

Работно време:

Адрес:
 

GPS координати:
Хижа „Чумерна“
42.786858,25.959973

 село Мийковци – хижа „Чумерна“ – връх Чумерна – 4 часа

Пешеходният маршрут започва от табелата на с. Мийковци, на 13 км. югоизточно от град Елена. Първоначално върви по макадамов път покрай живописната река Борощица. Има изградени много кътове с пейки, маси и барбекюта, които са идеално място за къмпингуване и пикник през топлите дни. След около 1.30 ч. макадамовият път стига до голяма поляна, където има изградена ловна вишка и хранилка за животни, от там пътеката преминава в гората и става по-стръмна, движейки се по планинските ребра към най-високата част на планината.

В най-стръмната част ще видите разклон за „обходен маршрут”, който също води до хижата. Той е малко по-дълъг, не толкова стръмен и по-атрактивен с едно царско кладенче и освежаващ оазис сред планината. До хижа „Чумерна” се стига за 3.30 ч., тя действа целогодишно. Там можете да починете и да изпиете по един чай от билки, набрани в околностите. Маркировка – бяло – червено – бяло

Връх Чумерна (1536 метра) е на още 30 минути ходене от хижата. При хубаво време гледката от най-високата част на Еленския балкан е уникална!
Заслужава си да я видите и вие!