с. Усои – Марков камък – Раюв камък- с. Усои

с. Усои – м. „Марков камък”- м. „Раюв камък”- с. Усои – 3.00 ч.

Това е един от най-красивите пешеходни маршрути в Еленския Балкан.

1. Най – използваният вариант на маршрута е с начало в хотелски комплекс „Усоето“, където в горния край на двора има информационна табела с карта. От там започва маркировка в синьо до Марков камък, Раюв камък и обратно до село Усои. Маршрутът е кръгов и отнема около 3 часа.

2. Другият подход е с начало на 3 км южно от град Елена, по прохода Елена – Твърдица. По желание до началото й може да се стигне с превоз. Маршрутът продължава с изкачване на планинския рид покрай природната забележителност „Марков камък”.
Легендата разказва , че този скален къс е бил хвърлен от Крали Марко.
По-нататък пътеката преминава над скални откоси от където се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина и северният склон на Стара планина с местния първенец – връх Чумерна /1536 м/. С достигането на платото на планинския рид, човек остава изумен от причудливата природа – мъхове, скали с формата на игли, костенурки и корита, всичко това в красива дъбова и габарова гора.
В края на платото е друга природна забележителност – „Раюв камък”. Представлява 20- метров скален откос, а качиш ли се на него, пред теб се открива просторна гледка чак до язовир „Йовковци”. Можете да посетите също Жидовска чешма
За да направите изживяването от разходката незабравимо, с помощта на инструктори, опитните туристи могат да се спуснат с алпийски рапел в подножието на скалата. Маршрутът продължава със спускане от планинския рид към село Усои. GPS координати: 42.904797,25.859817 Туристическо дружество «Чумерна 1901» град Елена- 0896 693169