Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница”

Телефон:
06151/ 61-29

 

 

И-майл:
museum_elena@abv.bg

Адрес:
град Елена, ул. „Църковна“ № 1

GPS координати:
42.928651, 25.875674

 

Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница” включва три музейни обекта, отворени за посещение – ”Камбуров хан”, църквата „Свети Никола” – най-старата в района, както и първото класно училище „Даскалоливница”.

Уредници и екскурзовод може да намерите в „Гуневата къща”, която се намира срещу църквата „Свети Никола”. В храма може да получите марки и печат за книжките със 100-те национални туристически обекта. В комплекса се намира и действащата църква „Успение на Пресвета Богородица“.

Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница”, град Елена
град Елена, ул. „Църковна“ № 1
GPS: 42.928651, 25.875674
Телефон: 06151/ 61-29
Работно време с посетители: всеки ден
понеделник – петък от 8.30 – 17.30 часа
събота от 9.30 – 16.30 часа
неделя и официални празници 9.30 – 13.30 часа

Първо класно училище „Даскалоливница”

Еленското класно училище, прочуто повече като Еленската „Даскалоливница“, е основано в 1843 година от Иван Момчилов. То възниква и се развива на основата на многовековната книжовна традиция в селището и е отговор на назрелите обществено-икономически и културни потребности в страната от подготвени кадри. „Даскалоливницата“ е първото училище за подготовка на учители в България.
Сградата на Еленското класно училище е построена по инициатива на Иван Момчилов през 1844 година. Реставрирана през 1968 г., днес тя е музеен обект.

Представени са две експозиции –
1. „Елена през епохата на Възраждането“ – историята на Елена от възникването на селището до Руско- турската освободителна война 1877 -1878 г.
2. „Християнско изкуство от XIX век“ – На приземния етаж на сградата са изложени икони, църковна утвар и стенописи от храм „Архангел Михаил“ в село Шилковци.

Входни такси:
Класно училище „Даскалоливница” : Възрастни – 3 лв., ученици, учащи и пенсионери – 2 лв., деца до 7 години и инвалиди – безплатно. Обзорна беседа – 10 лв.

Църква „Свети Никола”

В музеен комплекс „Даскалоливница“ се намира църквата „Свети Никола“, най-старата в района.
На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, храмът е опожарен. Обновен в сегашния си вид през 1804 г. със средствата и труда на местното население. Самата сграда е построена за краткия период от 40 денонощия, а от предание научаваме, че това е станало тайно от турските власти. Външно архитектурата на църквата е скромна и непретенциозна. Вътрешността е богато украсена, в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа. Църквата „Свети Никола“ е изписана от зографите Давид и Яков, дошли в Елена от Хилендарския манастир по покана на еленчани. Работата си завършват през 1817-1818 година. Като помощници са взели участие и Йоан Попович и Йордан Михов Кметски.
Храмът е обявен за недвижима културна ценност с категория „национало значение“, а богоукрасата вътре спада към едни от най-добрите достижения в църковното изкуство от периода на нашето ранно Възраждане.
Посетителите могат да разгледат галерията образи на светии, сред които: Методи Моравски, Георги Нови Софийски, Сава Сръбски и на Свети Климент Охридски, който е един от рядко изписваните в България.

Входни такси:
Църква „Свети Никола”: Възрастни – 3 лв., ученици и пенсионери – 2 лв., деца до 7 години и инвалиди – безплатно. Обзорна беседа – 10 лв.

Камбуров хан

Камбуровият хан е построен през първата половина на XIX век и носи името на своя собственик – Стоян Камбура, участник в няколко въстания и член на Еленския революционен комитет. Сградата е недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

От 1981 година ханът е музеен обект, а в постоянната етнографска експозиция място намират – земеделието и животновъдството като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са представени ценни произведения на едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство, грънчарство, медникарство, лозарство, копринарство. Показана е част от колекцията накити. Отделено е място за традиционни народни костюми, характерните за еленско губери и колани, тъкани „на кори“. Също така е представен и градският бит.

Входни такси:
Камбуров хан: Възрастни – 3 лв., ученици, студенти и пенсионери – 2 лв., деца до 7 години и инвалиди – безплатно. Екскурзоводска беседа – 2 лв. Обзорна беседа за 3 обекта, на български език – 10 лв.
ОБХОДЕН БИЛЕТ ЗА ГРУПИ НАД 15 ЧОВЕКА: 
БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ – 6 лв (за трите обекта);
УЧАЩИ И ПЕНСИОНЕРИ – 4 лв (за трите обекта)
Семеен билет /двама възрастни с до три деца на възраст от 7 до 18 години/ – 15 лв