Къща музей „Иларион Макариополски”

Телефон:
06151/53-14

Работно време:
Понеделник – Петък
8.30 – 17.30 часа

Събота 9.30 – 16.30 ч.
Неделя и официални празници 9.30 – 13.30 ч.

Адрес:
град Елена, улица „Дойно Граматик“ № 2

GPS координати:
42.92851, 25.876318

В центъра на град Елена, скрит зад дебели каменни дувари, достолепно стои домът музей на Иларион Макариополски, уникален с присъствието си, съсредоточие на духовност, обичано и знаково място за всеки българин.
Къщата е построена 1710 г. и е най-старата запазена сграда в града, уникална със своите архитектурни решения. В нея са родени борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син – поетът – сатирик и баснописец Стоян Михайловски.
В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище „Напредък“. В източната част на двора на тази къща се намира Хаджихристовата чешма. Строена е през 1754 година от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски. 

От 1963 година е къща музей, в чиято експозиция се представя уредба на чорбаджийски дом от периода на Възраждането, показваща къде се е стичал животът на фамилията Михайловски. В една от стаите са изложени лични вещи на Стоян Михайловски. Впечатляващи със своята кокетност са гостната стая на къщата, двата чардака, кьошкът.
На първия етаж може да разгледате още експозициите – „Църковно изкуство от периода 17 – 19 век“, „Петко Ю. Тодоров – живот и дело“, както и някои от временните изложби, които се организират периодично. Също така можете да посетите Музей по палеонтология град Елена.

Къща музей „Иларион Макариополски“

Входни такси:  Възрастни – 3лв.
Деца под 7г.- безплатно
Ученици/студенти – 2 лв.
Пенсионери – безплатно