Христовски водопад

Адрес:
Отбивка за водопада
GPS: 42.900238,25.927083

GPS координати:
 Христовски водопад
GPS: 42.90181,25.921462

Христовският водопад се намира на река Мийковска в Еленския балкан. Той е обявен за защитен природен обект през 1974 г. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия с площ 3 ха. Надморската височина, на която се намира водопадът е 400 м. Природната забележителност е разположена южно от махала Христовци, до село Руховци.

Падащата от височина 9 м вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но е много подходяща за къпане. Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции в околността.

За да стигнете до него, тръгнете с кола до отбивката от главния път малко след село Руховци (в центъра на самото село има указателна табела за водопада).
При отбивката може да паркирате автомобила си. След това се продължава по черен път. До водопада ще стигнете за не повече от 10 – 15 минути.
Местността е идеално място за бягство от реалността и шумотевицата на града. Около водопада се ширят просторни поляни, които са подходящи за лагеруване или пък за пикник с приятели.