Пчелни продукти от Еленския...

Един от местните специалитети на Еленския балкан е пчелният мед. Екологичен или още т.нар. биологичен мед гостите могат да закупят от почти всеки магазин в град Елена.
В град Елена е учредено първото пчеларско дружество за биологично пчеларство „Пчела” в страната. Дружеството е наследник на традициите на онези пчелари, тръгнали още през 1902 г. с любов и грижа да провеждат професионално пчеларство в райони с богата медоносна растителност. От издирените документи и факсимилета са открити имената на известни пчелари – учредители и протокол от 1902 г. Съвременните еленски пчелари се гордеят и продължават тази традиция. По този повод през 2002 г. е проведено честване „100 години от създаването на пчеларско дружество – Пчела”. През 2012 г. се отбелязаха 110 г. от създаването на дружеството. На честването присъства и евродепутат, отговарящ за сектор „Пчеларство” в Европейския съюз – г-ца Мария Неделчева Габриел.

Еленският балкан е богат на пчелини, а предлаганите продукти варират в много широк диапазон – от биологичен пчелен мед до пчелен цветен прашец.

На 27 юли 2014 г. беше организиран първият Празник на еленския мед „МЕДЕНА СЕДЯНКА ПО ЕЛЕНСКИ“. В него взеха участие производители от Еленския балкан и други балкански региони, производители на продукти съдържащи пчелни продукти. На живо бе показано как се центрофугира мед, а гостите лично можеха да участват в сенсориален анализ. В детския кът децата рисуваха и майсторяха всякакви интересни неща свързани с пчеличките. Цветното настроение се допълваше от пчеличката „Мая“ и богатата програма на изпълнители от град Елена и такива от цялата страна. За производителите беше организиран семинар на тема „Био пчеларство“.

Най- разпространени видове мед в Еленския балкан:

Акациев мед – той е воднобистър, кристализира много бавно и дребнозърнесто. Има приятен сладък вкус, преобладава фруктозата – 41% и глюкозата – 35%. Има умерено изразени летливи и нелетливи антимикробни вещества. Намира приложение като общоукрепващо, сънотворно, отхрачващо, кардиотонично и невротонично средство. Препоръчва се при лечение на чернодробни, стомашно-чревни и бъбречни заболявания. Може да се използва за диабетично болни, но само по лекарско предписание.
Липов мед – тъй като липата в трите й разновидности е разпространена в цялата страна, този мед може да се срещне навсякъде у нас. На цвят е бистър, леко жълтеникав, с много приятен сладък вкус (при горската липа може леко да нагарча). Обикновено кристализира по-финозърнесто. Има специфичен липов аромат, който го отличава от другите видове мед. Липовият мед съдържа специфичен глюкозид, който има изразено потогонно, диуретично и секретолитично действие. Има добре изразено антимикотично, антимикробно действие, добре изразено положително въздействие върху дихателните пътища. Поради това, че когато цъфти липата привлича много пчелите, в липовия мед съдържанието на поленови зрънца може да достигне до 80%.
Балкански мед – полифлорен мед от дива ягода, мащерка, риган, теснолистна върбовка, глог, зановец, повет, иглика и др. Има наситен жълт цвят, богат аромат. Кристализира бързо – средно и дребнозърнесто. Има висока диастазна активност, бактериостатични и бактерицидни свойства. Балканският мед има подчертано профилактично и лечебно въздействие при заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, гинекологични заболявания. При хронични ринити и синуити. Има общо укрепващо действие, подобрява имунната система на организма.
Манов мед – продуцира се от листни паразити – листни въшки и хоботници (по жълъда) в дъбовите гори. Важно условие за добра реколта е наличието на влажност и температура, както и да няма валежи или вятър. Тези условия най-добре са изпълнени в крайморската зона на Странджа и Източна Стара планина. Пчелите с охота събират мановия мед, но не бива да зимуват на него, поради опасността да заболеят от манова токсикоза. Медът е тъмнокафяв, със зеленикав оттенък, до черно. Основен показател, по който се различава от нектарните е проводимостта на меда – в 10-20 пъти повече. Това се дължи на богатия микроелементен състав. Мановият мед кристализира по-бавно, освен в случаите на по-високо съдържание на мелицитоза (висш захарид). На вкус той е по-малко сладък с аромат, различен от този на нектарните медове – специфичен. Мановият мед е полезен при чернодробни заболявания, следоперационни състояния, анемии. Поради ниското съдържание на полен може да бъде консумиран и от алергични към полен хора.

ФАРМАКОЛОГИЧНИ КАЧЕСТВА
Всички съставни части на пчелния мед са елементи на съвременната фармакология. Носители на терапевтичния ефект са отделните съставки (захари, микроелементи, витамини, ензими, флавоноиди, ароматни съединения, растителни антибиотици и др.), а от друга страна тяхното комплексно лечебно действие върху болния организъм като цяло.
Могат да се отбележат следните по-важни въздействия на меда: подобряване на имунната система; антибактерийно, антимикотично въздействие; противовъзпалително; антиалергично (хипосенсибилизиращо); кръвотворно; отхрачващо; регенеративно; невротонично; тонизиращо; слабително;  противоотровно действие. Екологичен или още биологичен мед гостите могат да закупят от почти всеки магазин в град Елена. За по – големи количества препоръчваме да се свържете лично с производителите.

Източници: ЗЛАТЕН МЕД