ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СЕЛО...

ОТБЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СЕЛО МАРЯН

За поредна година в китното селце Марян се отбеляза празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Събитието се проведе в съботния ден в салона на Народно читалище „Наука – 1900“ и бе организирано от Винарска изба Марян, като част от културния календар на Община Елена.

Празникът откри г-жа Светла Иванова, собственик на Винарската изба Марян, а поздрав към организаторите и събралите се гости отправи кметът на община Елена инж. Млъзев.

В народната традиция Трифон Зарезан дава началото на земеделската или селскостопанската година и ритуалите на този ден при мъжете и жените са строго разграничени. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб. Сварява се пиле или кокошка, приготвя се с булгур или ориз, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага всичко и отива към лозето, където се изпълнява обичая зарязване.

В село Марян обичаите за Трифон Зарезан пресъздадоха самодейците от Народно читалище „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци, които ритуално „зарязаха“ и поднесоха „дарове на стопаните“. За атмосферата на празника допринесе и певческата група „Балкански славей“ от селото.

С руйно вино, вкусни специалитети, музика и веселие продължи събитието, а за желаещите да опитат висококачествени вина имаше и Ден на отворените врати и дегустации във Винарска изба Марян.