ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИК

ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В СЕЛО РАЮВЦИ

На днешния 18 юли, в който отбелязваме годишнина от рождението на националния ни герой Васил Левски, в центъра на живописното село Раювци тържествено бе открит негов паметник. Автори на монумента са скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.

Родолюбивата идея за издигането на паметник е дело на фондация „Звезди под звездите“, чиито основни цели са съхраняването, поддържането, възстановяването и запазването на историческата памет, свързана с живота и делото на бележити герои от миналото.

В тържеството взеха участие еленските деца от Мажоретен състав при СУ „Иван Н. Момчилов“ с ръководител Виктория Славчева, Фолклорна формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, както и възпитаничките на НУ „Иларион Макариополски“ – Ивета Иванова и Магдалена Обретенова, които поздравиха събралото се множество с танци, песни и стихове.

Венци и цветя бяха поднесени от председателя на Общински съвет Елена Стоян Златев и зам.-кмета на община Елена Десислава Шопова, фондация „Звезди под звездите“, фирми и организации, местни хора от селото, родолюбиви граждани.

Основателят на фондация „Звезди под звездите“ Любомир Пашов поздрави всички и изказа своята благодарност най-вече към двамата скулптури, които са изваяли монумента в продължение на три лета „безкористно, сърцато и с много любов“.

Той отбеляза в словото си, че образът на Левски ще седи „тих, спокоен и уверен в центъра на Раювци,…да напомня на всички българи и на нашите потомци, че сме имали герой, какъвто малко народи имат.“

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев също приветства събралите се гости в центъра на китното балканско село. Той поднесе поздравителен адрес от свое име и от името на кмета на общината инж. Млъзев, в който бе отбелязано: „Увековечаването на този велик българин с монумент е значимо и родолюбиво дело както за село Раювци, така и за територията на цялата община Елена. В света, в който живеем, повече от всякога имаме нужда от сплотяване на нацията в името на нашите национални идеали, а младите поколения трябва да се гордеят, че българският народ има своите дълбоки корени и велики предци.“

Васил Левски е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. Роден е в гр. Карлово в семейството на Гина Караиванова и Иван Кунчев – майстор на гайтани, той бележи триумфа на българската национална идея. Днес ние се прекланяме пред делото, което той ни завеща – свободна и независима България.

Тържествената програма в Раювци завърши с изпълненията на неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, а в 21:30 часа продължава с фрагменти от спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на фолклорен ансамбъл „Българе“, по сценична адаптация на Димитър Селенски, който ще изиграе и главната роля в него.

Следващото събитие е фестивалът „Звезди под звездите“ на 26 август, когато ще бъде отбелязана и годишнина от откриването на паметника на Вълчан войвода.