ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ „ИЛАРИОН МАКАРИОПОЛСКИ“

На 19 април Патронния си празник отбеляза Начално училище „Иларион Макариополски“ град Елена. Събитието се състоя в родния дом на бележития елечанин, една от старите постройки в града с над 300-годишна история – къщата музей „Иларион Макариополски“.

Тържеството започна с посрещане на знамето на училището, след което последва празнично слово на директора г-жа Анета Ламбурова.

В него тя отбеляза, че училището с достойнство и гордост носи името на Иларион Макариополски още от далечната 1903 г., когато е приет за техен патрон. И не случайно девиза им и до днес е „Верни на традицията и устремени към бъдещето“. Г-жа Ламбурова пожела на всички здраве, творчески устрем и много възрожденска всеотдайност.

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев също поздрави събралите се учители, ученици, родители и гости, като изказа признателност за грижите им към децата и пожела здраве, вдъхновение, труд, постоянство и много щастливи дни. Той допълни, че трябва да помнят и да се гордеят, че учат в единственото училище, носещо името на патриарха на българските църковно-освободителни борби, на нашия велик съгражданин, Макариополски.

Децата от 4 клас с класен ръководител г-жа Цветка Зуркова поздравиха всички за празника с песни и стихове. Поднесени бяха и цветя на бюст-паметника на Иларион Макариополски в двора.

След официалната част имаше подготвен подарък-изненада от Община Елена. Малките възпитаници на Началното училище се насладиха на щуро парти с много игри и танци с парти агенция „Феличита“.