„ПОЧЕТЕН ЗНАК „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“

ПРОФ. ИВАН СТАНКОВ Е НОВИЯТ НОСИТЕЛ НА ЛИТЕРАТУРНАТА НАГРАДА „ПОЧЕТЕН ЗНАК „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“ ЗА 2022 Г.

С решение на Общински съвет Елена от 27 януари 2022 г. бе определен тазгодишният носител на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ и това е проф. Иван Станков.  

 Отличието се връчва ежегодно на писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, които като автори и личности имат завоюван авторитет и активно изразена гражданска позиция.

Проф. Станков е писател, литературен историк, преводач и професор по история на българска литература във Великотърновския университет. Роден през 1956 г. в с. Гомотарци – Видинско, завършва българска филология през 1983 г. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а две години по-късно печели конкурс за асистенти и до днес продължава работата си там. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Преводач от румънски на съвременна румънска литература.

Майсторството му като белетрист се проявява в сборниците с разкази „Спомени за вода“ (2014), „Улици и кораби“ (2017), „Имена под снега“ (2019) и „Вечерна сватба“ (2020).

Носител е на националната награда „Елиас Канети“ 2021, отличието на Община Велико Търново в раздел „Култура“ за 2021 г. и  на издателство „Хеликон“.

По традиция литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ се връчва в деня на светите братя Кирил и Методий на специално тържество в град Елена.