„Йовчевата къща“

Телефон:
0896682041

И-мейл:
elenahouse@mail.bg

Адрес:
гр. Елена, ул. „Килъжевци” №10

GPS координати:
42.923285; 25.919493

*Цена:
от 30лв. до 250лв.

„Йовчевата къща“ е обградена от три страни от река Килъжка, което създава чувството за спокойствие, романтика и прохлада в горещото лято. Гостите могат да се отдадат на пикници, слънчеви бани и риболов.

Къщата предлага четири уютни спални, запазени напълно в стила на възрожденския бит с по две и три легла. Във всяка стая има реставрирана старинна система за отопление: т.нар. “джамал”. Стаите могат да се ползват и като два апартамента, всеки със самостоятелен санитарен възел и телевизор. Специално за комфорта на туристите е изградено и водно отопление, така че и в най-студените зимни дни да ви е топло. Пламъците на огнището ще ви дарят с допълнителен уют и романтично настроение. Къщата предоставя кухня, оборудвана за самостоятелно приготвяне на храна с готварска печка на ток и газ, хладилник и пералня, трапезария, лятна кухня с барбекю и пещ.

В етнографския кът на „Йовчевата къща“ са събрани и реставриран инвентар, предмети на бита и занаятчийски принадлежности, с историческа и етнографска ценност, за които домакините ще ви разкажат. Можете да се упражните в чепкане на вълна, предене, тъкане на стан, а защо не и в издояване на добитъка и приготвяне на местни специалитети.

Стопаните са гостоприемни, но в същото време и достатъчно дискретни за да не се натрапват на гостите, предпочитащи уединение. За тези, които обичат по-бурното веселие, механата в битов стил е отворила широко врати и ги примамва с апетитни вкусотии- еленски бут на жар, пърленица, салати от пресни, току що набрани от градината зеленчуци, а през зимата стопаните ще ви сгреят и с домашно вино и ракия, приготвени по уникални рецепти. За по – доброто ви настроение домакините ви предоставят и телевизор с видео и музикална уредба в механата.

Заради кристално чистия въздух и тишината на дъбравата, дори след тежка вечер тук ще се събудите рано и напълно отпочинали. На закуска ще ви поглезят с вкусни мекици, овче и биволско мляко, козе сиренце и планински мед.

* Туристически информационен център не носи отговорност за цените, които са посочени в сайта. За уточняване, промоции и оферти, молим да се свържете със собствениците на обектите за настаняване.