Велотурове по асфалтови пътища и пътеки

Еленският балкан е идеaлно място за вело туризъм. В планината има много живописни асфалтови пътища, по които няма натоварено движение и това ги прави идеална дестинация за разходка с колело. Желаещите могат да изберат подходящ по трудност маршрут, в зависимост от физическата си подготовка.  Ето и нашите предложения:

 

1. Град Елена – язовир Йовковци – с. Вълчовци – с. Марафелци – град Елена – 3 часа

Маршрутът започва и свършва в центъра на град Елена като първоначално се движи в северозападна посока. Преминава се през няколко, типични за Еленския Балкан селца – Яковци, Вълчовци, Титевци, Марафелци. В началото се пресичат големи поляни и ниви, от където се разкрива чудесна гледка към най-високите в района части на Стара планина. Маршрутът се движи около язовир „Йовковци”, край два от най-красивите му ръкава.
В село Вълчовци се намира един от най-хубавите комплекси за настаняване – „Трухчевите къщи“. По желание тук вело-походът може да се съчетае с обяд.
Маршрутът продължава в красива гора, като се преминава през няколко китни селца. И като, че ли най-хубавото изживяване е спускането по красивото дефиле на Блъсковска река, чак до град Елена!

 

2. Град Елена – с. Горни Геновци – с. Багалевци- с. Тодювци – град Елена – 4 часа
Маршрутът започва от центъра на град Елена и първоначално се движи в югозападна посока по криволичещ асфалтов път. Преминава през китни балкански села, редки букови и борови гори, поляни. Достига се до една от най-големите речни долини в района –тази на река Веселина. Бистрите й води, които се спускат високо от Балкана, захранват язовир „Йовковци”. В село Багалевци може да се посети малък параклис, построен с много любов от живеещите в района.
Вело-походът може да бъде съчетан с плаж в реката. На един от най-живописните й завои има образувани скални стъпала, а под тях реката е образувала дълбок вир. По желание може да се организира дегустация на еленски месни специалитети на огън. Маршрутът продължава край няколко махали и села, като се изкачва до Елено-Твърдишкия проход. Следва спускане към град Елена, като се разкрива чудесна гледка към цялата Еленска котловина.

3. Град Елена – с. Руховци -„Христовски водопад”- с. Велковци – град Елена – 3 часа
Първоначално маршрутът се движи в югоизточна посока като следва пътя за град Сливен. На 4 километра от град Елена се отклонява в посока с. Руховци. От там по тесен асфалтов път се стига до махала Христовци, а малка лъкатушеща пътечка ще ви отведе до природната забележителност – Христовски водопад. Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания. Западната стена на коритото представлява отвесни скали. 
В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю, кътове с маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети, приготвени на огън. След тези незабравими емоции, вело-походът продължава с пресичане на поляна, от която се разкрива чудна гледка към северния склон на Стара планина с местния първенец – връх Чумерна /1536 м./. Пътеката преминава през махала Нюшковци и стига до село Велковци – едно от най-старите села в региона. Следва разпускащо спускане и преминаване през няколко балкански села. След такава разходка, с връщането си в град Елена, човек наистина може да каже, че се е докоснал до красотите на Еленския Балкан.

 
4. Град Елена – с. Руховци – „Христовски водопад”- с. Илаков рът – с. Хъневци – град Елена – 3.30 часа
Първоначално маршрутът се движи в югоизточна посока като следва пътя за град Сливен. На 4 километра от град Елена се отклонява в посока с. Руховци. От там по тесен асфалтов път се стига до махала Христовци, а малка лъкатушеща пътечка ще ви отведе до природната забележителност – Христовския водопад. Мийковската река образува скално корито, а водата пада с грохот от 15 метра по стъпаловидни скални образувания. Западната стена на коритото представлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете чрез алпийски рапел до реката. 
В района на Христовския водопад, в красива букова гора, има изградени барбекю, кътове с маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети, приготвени на огън. По красива поляна се излиза на асфалтов път. Вело-походът продължава, преминавайки през село Илаков рът, където може да се посети красивата църква, построена през 1880 година.
Маршрутът продължава край село Хъневци, където през летния сезон също може да се съчетае с плаж край река Мийковска. По-нататък пътят лъкатуши, преминавайки през няколко села – Лазарци, едно от най-старите в региона села – Велковци, Майтанци и чак до град Елена.
 
5. Град Елена – с. Мийковци (м. Игнатовци) – с. Костел – с. Марян – град Елена – 4.00 часа
Вело-маршрутът започва от автогарата в град Елена и се движи в южна посока, минавайки през типичните балкански села Майтанци, Велковци, Лазарци. След около 40 минути, пътят влиза в дефилето на Мийковската река като това се усеща в по-хладния и чист планински въздух. Кара се в красива рядка гора, прорязана от дерета, спускащи се към реката. Покрай река Мийковска има изградени няколко къта с барбекюта, маси и пейки, където могат да бъдат организирани: чеверме или пикник с дегустация на еленски месни специалитети, приготвени на огън.
През летния сезон почивката може да бъде съчетана с плаж край река Боровищица. Опитни инструктори могат да изградят въжен тролей, чрез който да се спуснете над реката.
В село Мийковци е добре развит селския туризъм и маршрутът преминава край някои от къщите за настаняване. В селото се намира църквата „Св. Архангел Михаил”, построена от камък през 1894 година.
Вело- маршрутът продължава, минавайки през три от общо деветте махали на селото – Ралиновци, Игнатовци, Високовци. На места се открива чудна гледка към Стара планина с местния първенец – връх Чумерна /1536 м./.
Пътека, минаваща в рядка букова гора се спуска до черен път. Той криволичи край студените води на Костелската река, извираща в подножието на връх „Чумерна”. Преминава се през селата Костел, Чакали, Палици, а в село Марян може да се посети малък параклис.
От село Марян до град Елена се кара по широк асфалтов път като отново се открива чудесна гледка към Балкана.

 

За повече информация – Туристическо дружество „Чумерна 1901“, тел.:0896 693169