Сладки спомени от миналото...

Едно от прекрасните неща, на които може да се насладите в град Елена е възстановка на обичаи и традиции от еленския край. С предварителна заявка за вашето добро настроение могат да се погрижат самодейни групи към Народно читалище „Напредък-Елена-1863” и СОУ „Ив. Н. Момчилов“. Като всяка част на България еленският край пази уникалните си традиции свързани с бита и християнските празници. Днес ние може да се докоснем до автентичната култура на „стара Елена“ останала жива чрез еленчани и предавана на по-младите поколения.

Коледарска дружина „Млада Бога“

Кръговратът повелява, дойде ли Димитровден, мине ли Никулден, когато задухат студените зимни ветрове, а огънят в огнището припука, да дойде времето в очакване на Коледа.
Още от Игнажден се събират млади момчета и момци в дома на станеника да припомнят стари и да учат нови песни и зареди, за да могат да благословят старо и младо, когато му дойде времето.

Хубаво е, че тази стародавна традиция се съхранява и поддържа и в нашия край. Двайсетина момчета от коледарска дружина „Млада Бога”, разделени по възраст на две групи, от години радват еленчани и гости по Коледа.
Коледарите, както му е редът, са облечени в народни носии, опасани са в червени пояси, носят ямурлуци, а на главата – рунтав калпак, в ръцете им неизменен спътник е гегата, на която се слагат краваите, щедро дарувани от гостоприемните домакини.
Вратите на домовете ни са отворени за коледарската благословия, защото магическите слова, изречени от коледарите, са залог за едно по-добро, по-здраво, по-късметливо и по-щастливо бъдеще – до следващата Коледа. 
 
Лазаров ден – формация „Балканджийче“
 
Лазаруването се прави седмица преди Великден. Преди това 12-13 годишни момичета се събират по къщите да разучават песни и игри за празника. В неделя момичетата облечени в нови дрехи, на главите с венче от зеленина, зад ухото с цвете, с кошници обикалят по къщите. Пред всяка къща се разделят на две групи, като едната пее, а другата играе танци и хора с кошниците. Пеят специални песни за момък, за девойка, за булка и невяста. Домакинята изнася мед и пита хляб, като раздава на всяка лазарка парче от питата намазана с мед, а лазарките наричат: „Да извадите много мед, да се лепят пчелите кога се роят и да остават вкъщи, а не да бягат по чужди дворове.“ Стопанката дарява лазарките с яйца, брашно, жито и ги слага в кошниците.
 
Информация относно времетраене и цени на обичаите:

Канцеларията на Народно читалище „Напредък-Елена-1863”
и телефон: 06151/7083;