Медена седянка по Еленски

В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани община Елена и местното сдружение „Пчела“ организират пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по еленски“.

Пред последните години празникът на пчеларите се провежда заедно с фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата е на местния Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към читалище „Напредък – 1863“, ръководен от Траяна Стоянова.

С богато уредени щандове местните пчелари предлагат на всеки посетител да опита еленския мед, който държи пазара по вкус и аромат. Уникалните му качества се дължат на някои специфични климатични особености на Еленската котловина и на богатството от растителност.

Идеята на медената седянка е да стане раздумка за най-сладкото и благо нещо на света – пчелният мед. Всеки, бил той стар или млад, да се научи или да научи другите, да се повесели и похортува с другари и приятели.

В програмата на празника е включен и научно-практически семинар. Идеята е чрез него да се научат полезни практически и теоретически неща за пчелите, както и за тяхното здравеопазване.

Празникът на еленския мед е съпроводен с куп изненади, игри, състезания, песни и танци. Медената седянка завършва всяка година с концертна програма.

Производители:
ЕТ „МАРТИ ЗДРАВКО КРЪСТЕВ“
Телефон: 0898940964
Пчелинът е създаден през 2001 година и в момента наброява 190 пчелни семейства, разположени в село Яковци, на 4 км западно от град Елена, в близост до язовир Йовковци. В едно от най-чистите и красиви кътчета на страната – Еленския балкан. Голямата популация на диви Акация и Липа в региона, позволява добива на два от най-вкусните видове мед. Благодарение на безбройните диворастящи билки от Балкана, пчелите успяват да съберат и най-полезния вид мед, а именно билковия. Освен мед от пчелина се добива и не по-малко полезния пчелен прашец.