Медена седянка по Еленски

В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани община Елена и местното сдружение „Пчела“ организират пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по еленски“.

Пред последните години празникът на пчеларите се провежда заедно с фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата е на местния Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към читалище „Напредък – 1863“, ръководен от Траяна Стоянова.

С богато уредени щандове местните пчелари предлагат на всеки посетител да опита еленския мед, който държи пазара по вкус и аромат. Уникалните му качества се дължат на някои специфични климатични особености на Еленската котловина и на богатството от растителност.

Идеята на медената седянка е да стане раздумка за най-сладкото и благо нещо на света – пчелният мед. Всеки, бил той стар или млад, да се научи или да научи другите, да се повесели и похортува с другари и приятели.

В програмата на празника е включен и научно-практически семинар. Идеята е чрез него да се научат полезни практически и теоретически неща за пчелите, както и за тяхното здравеопазване.

Празникът на еленския мед е съпроводен с куп изненади, игри, състезания, песни и танци. Медената седянка завършва всяка година с концертна програма.