„Марянската къща“

Телефон:
0877918102
Адрес:
с. Марян 47

GPS координати:
42.55436 ; 25.57567 

*Цена:
от 50лв. до 70лв.

„Марянска къща“ отново отваря вратите си за гости, но този път с нови стопани. Илияна и Пламен Мартински сме новите стопани на къщата.

„Марянска къща“се намира в село Марян, което е разположено в Еленския Балкан (Централна Стара Планина), на 8 километра от гр. Елена, в посока Сливен и 46 километра от гр. Велико Търново. Разположено е на равно място между реките Боровщица (Руховска, Мийковска) и Бързица (Костелска), на 300 м надморска височина. От изток, север и запад селото е заобиколено с хълмове и е открито към юг. Предлага на своите гости три обзаведени в традиционен български стил стаи с общ капацитет от 7 легла. Баня с тоалетна на етажа и още една на долният етаж. Хавлиени кърпи и тоалетни принадлежности. През лятото къщата е хладна, а през зимата се отоплява с камина. Къщата е от 1881 година. На разположение на гостите са още оборудвана кухня ,механа с камина, голямо градинско барбекю. Отсядайки при нас, ще се насладите на чист въздух, красива природа и спокойствие.

Спорт и забавления:
Басейн, футбол на малки врати, волейбол, баскетболен кош, детски басейн, бадминтон, батут, градинска люлка и др.
История и забележителности:
Предполага се, че село Марян е едно от най-старите селища в Еленско, дори по-старо от Елена. Възникването му се свързва с епохата на римското и ранновизантийското крепостно строителство в Предбалкана и Балкана.
Тук се намира и винарска изба „Марян“. Основана е през 2010 година с идеята да създава малки серии вина и да продължи традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.

В село Марян се намира Марянският манастир, наречен “Свето Преображение Господне”, който е най-голямото богатство за местните жители. Смята се, че той е създаден още през 8-9 век. Като доказателство за това са намерените мраморни колони и капители в северната част на селището, които се съхраняват в Софийския исторически музей.

* Туристически информационен център не носи отговорност за цените, които са посочени в сайта. За уточняване, промоции и оферти, молим да се свържете със собствениците на обектите за настаняване.