Къща „Баба Дана“

Телефон:
0896682041

И-мейл:
elenahouse@mail.bg

Адрес:
гр. Елена, ул. „Килъжевци” №8

GPS координати:
42.922775; 25.918978

*Цена:
от 30лв. до 150лв.

Къща „Баба Дана” е обградена от три страни от река Килъжка, което създава чувството за спокойствие, романтика и прохлада в горещото лято. Гостите могат да се отдадат на пикници, слънчеви бани и риболов.

Къщата разполага с три уютни спални, с по две легла, запазени напълно в стила на възрожденския бит. В две от стаите има реставрирана старинна система за отопление: т.нар. “джамал” или „баджа” (открито огнище). Стаите могат да се ползват и като един луксозен апартамент, със самостоятелен санитарен възел. Специално за комфорта на туристите е изградено и водно отопление, така че няма опасност да измръзнете и в най-студените зимни дни, а пламъците на огнището ще ви дарят с допълнителен уют, топлина и романтично настроение. За тези, които предпочитат да бъдат по-самостоятелни, къщата предоставя кухня, напълно оборудвана за самостоятелно приготвяне на храна, с готварска печка на ток и газ, хладилник, фризер, трапезария, лятна кухня с барбекю и пещ. В етнографския кът на къща „Баба Дана” са събрани и реставрирани инвентар, предмети на бита и занаятчийски принадлежности, с историческа и етнографска ценност, за които домакините могат да ви разкажат как и за какво са се ползвали от нашите баби и дядовци. Можете да се включите в чепкането на вълна, а защо не и в издояването на добитъка и приготвянето на местни специалитети.

Стопаните са гостоприемни, но в същото време и достатъчно дискретни за да не се натрапват на гостите, предпочитащи уединение, а тези които обичат по-бурното веселие. Механата в битов стил е отворила широко врати и ги примамва с апетитни вкусотийки – еленски бут на жар, пърленки, салати от пресни току що набрани от градината зеленчуци, а през зимата стопаните ще ви сгреят и с домашно вино и ракия, приготвени по уникални само за района рецепти.

Заради кристално чистия въздух и тишината на дъбравата, дори след тежка вечер, тук ще се събудите рано и напълно отпочинали. Но дори да обичате да си поспивате до късничко ще ви поглезят сутрин с вкусни мекици, овче и биволско мляко, козе сиренце и планински мед. За тези, които предпочитат да прекарат времето си в къщата, а не по походи и разходки са: всекидневната с телевизор, видео и DVD, стаята за тихи игри и огромният чардак, детският кът в двора с люлки, катерушки баскетболният кош. Домакините предлагат и възможност за стрелба с въздушна пушка, лък, велосипеди за планинско колоездене, конна езда, разходки и фотосафари с високопроходим джип, през лятото – ски на трева, а през зимата – писта за шейни и начинаещи скиори.

* Туристически информационен център не носи отговорност за цените, които са посочени в сайта. За уточняване, промоции и оферти, молим да се свържете със собствениците на обектите за настаняване.