ИЗЛОЖБИ


Изложбена зала в къща музей „Иларион Макариополски“

Притежание на художествения фонд за Музей на Възраждането са творби от известни български художници: Илия Петров, Васил Стоилов, Стоян Венев, Ненко Балкански, Янаки Манасиев, Георги Павлов, Светлин Русев, Лиляна Русева, Димитър Казаков. По-голямата част от сбирката е от еленски художници: проф. Христо Берберов, Йордан Касъров, Никола Пиндиков, Стоян Минков, проф. Иван Петров, Йордан Попов, проф. Александър Терзиев, Иван Миланов, Стоян Минчев.
Към художествения фонд принадлежи и ценна иконографска сбирка, която е набрана от града и близките църковни храмове и манастири. Някои от иконите са дело на еленски зографи- Иванчо Попрайков, Йордан Михов Кметски и др. Повечето икони са на неизвестни автори, като голяма част от тях са от тревненската иконописна школа. Иконите датират от 17, 18 и 19 век и са изработени изцяло на дърво.
В родната къща на Иларион Макариополски се намира изложбена зала, която се използва за временни експозиции. За повече информация моля разгледайте страницата Икономпис и Живопис

Музей на Възраждането „Иларион Макариополски“ – град Елена
Адрес: град Елена 5070, улица „Дойно Граматик“
телефон: 06151 5314
e-mail: museum_elena@abv.bg
Web: www.museum-elena.hit.bg

ГАЛЕРИИ

Галерия „Петко Ю. Тодоров“                          
Галерията, носеща името на писателя Петко Ю. Тодоров, е разположена в родната му къща, в цетраланата част на град Елена. В нея са представени картини на съвременни български художници, претворили в творчеството си непреходната красота на тихите възрожденски градчета и махали и обаянието на българската природа. Творби, които могат да задоволят всеки вкус.

Адрес: град Елена, ул. „Иларион Макариополски“ 2 Б
GPS: 42.930254,25.878981

зимното работно време: 9,00ч -13,00ч и от 14,00ч – 18,00ч.
лятното работно време:  9,30ч – 13,00ч. и от 15,00 – 19,30ч.