Благородна кауза събира средства за храма в село Мийковци

Църквата и даскалото са били най-хубавите сгради във всяко село – така нашите предци са показвали отношение към вяра и просвета.

С вяра в Бога и водени от родолюбиви помисли преди 119 години мийковчани започват да строят свой храм.

Църквата е изградена през 1895 г. от майстор Никола Генчов. С дарения се включват 193 спомоществователи,  вписани в „Поименен списък за доброволните пожертвования на лицата от мийковска община за направянето на църква.”

В архива на никой друг храм от Еленска духовна околия не съществува такъв подробен и дълъг списък от дарители!

Изографисването е дело на Христо Петров от София и Атанас Велев от Велико Търново. Богоугодното дело завършват през 1935 г.

Днес храмъг, който със своята достолепност е бил гордост за мийковчани, се нуждае от ремонт на покрива и смяна на дограмата. Само така ще могат да се запазят и без това увредените стенописи.

По инициатива на Община Елена и кметскто наместничество в с. Мийковци, със съдействието на църковното настоятелство към храм „Архангел Михаил”, преди два месеца се сложи началота на дарителска кампания  за събиране на средства за ремонт на църковния храм. От 5-те кутии, поставени на различни места в Мийковци – училището на Вили Чушкова, къща за гости „Кандафери”,  магазина и пощата, както и в Туристическия център в Елена, бяха събрани 1784 лв. и 90 ст.

За пореден път Виолета Чушкова показа съпричастност към благородното начинание-самата тя ни увери, че приканвайки родителите на своите възпитаници да се включат с дарение, тя всъщност е давала  урок по родолюбие на децата.  От   събраните в училището 1108 лв.,  200 лв. са лично от г-жа Чушкова.

Благодарност заслужават и всички останали, а надеждата е, че във втория етап от дарителската акция ще се включат още благодетели, за да бъде храмът защитен от неблагоприятните влияния на зимата.