Дървени скулптури ще красят центъра на Елена

В истинска атракция се превърна първият артпленер по дървопластика. plener 1

  „Свобода” – това мото избраха организаторите за първия артпленер по дървопластика в Елена. Идеята е заимствана от италианския опит – събитието да се проведе в централната градска част с възможност повече еленчани и гости да се докоснат до творческия процес. Емоции, снимки, споделяне на опит, дори и шумът на резачките вече цяла седмица са атракция, от която всички се впечатляват.

   Осем са дърворезбарите и скулпторите, повечето възпитаници на Великотърновския университет и Художествената академия, които работят от началото на седмицата. Своите идеи те материализират от добити в Еленския балкан огромни дъбови и букови трупи, които позволяват да се правят монументи.
Деян Бумбалов, един от създателите на галерия „Таралеж” във В. Търново, майстори огромни дървени ключове „в памет на своите, които наскоро изгубил в Елена, но най-вече като символ – да приемем, че този вълшебен град е вратата към рая, а ключовете са на св. Петър за нея”.

   Милен Ангелов, за когото пишат, че е човек със златни ръце, пък е вдъхновен от славата на Елена като книжовен център и е подредил няколко книги от дърво. Веселин Василев - ДърВеско, увлечен по натуралното и връзката със земята, изработва стол в утробата на дървото. Перфектната форма на дъждовната капка и съвсем в унисон с времето вдъхновява Димитър Атанасов от Гъбене, за когото е удоволствие да твори в Елена. Художникът и дърворезбар Никола Димов, работил и като декоратор по света, е вдъхновен от мотото на пленера – свободата да извадиш моментните чувства и мисли, да ги запечаташ в дървото и оставиш на хората. Със сигурност неговата пейка с формата на гъсеница, както и тази на скулптора Петко Вачев ще станат неизменна част от градския пейзаж.

   Ще мине време и хората ще започнат да възприемат нашите творби като символи. Някак си по-различно е, когато си заобиколен от хубави неща, които възпитават, дори и да не искаш – допълва Стелиян Стелиянов. Ето, хванах това голямо дърво и го увих като бонбон – хем ефектно, хем разбираемо. Иван Димов е, така да се каже, местният скулптор, организатор на подобни пленери в Мийковци, участник в международни фестивали, носител на наградата на публиката на симпозиум в Италия. Покрай неговата скулптура и малкия му син се събират най-вече малчуганите не само от любопитство, но и да поиграят сред треските и триците.

   Организатори на артсъбитието са Община Елена, Туристическият информационен център и Ротари клубът в града, който заедно с местния съвет по туризъм и още няколко фирми и организации са спонсори. Пленерът ще бъде закрит по време на първия празник на еленския мед в почивните дни, когато кметът инж. Дилян Млъзев официално ще представи творците, а многото гости ще имат удоволствието да се насладят на техните скулптури.

   Източник: в-к Борба
   Снимки Илия ЙОРДАНОВ


plener 2 plener 3