„КОГАТО МАТЕРИАЛИТЕ ГОВОРЯТ, И МАЙСТОРИТЕ МЪЛЧАТ“

Под това мото на 5 април започнаха Европейските дни на художествените занаяти (ЕДХЗ), които ще продължат до 11 април 2021 г. Голяма част от събитията, посветени на инициативата, ще се проведат онлайн. Могат да се  проследят дистанционно, в безопасна среда и на екрана на компютър, лаптоп или мобилен телефон чрез фейсбук страниците на РСО „Централна Стара планина” и неговите партньори. Тази година вниманието е насочено към материалите и тяхното неотменимо присъствие в занаятчийските ателиета, за да бъдат популяризирани като ресурс и обект за въздействие.

Координатор на ЕДХЗ в България за шести път е РСО „Централна Стара планина“. Тази година сдружението посвети на Европейските дни на художествените занаяти конкурс за видеоклип на тема „Когато материалите говорят, и майсторите мълчат“. Трите най-добри видеоклипа получават финансиране в размер до 100 лв.и са включени в основната програма на Европейските дни на художествените занаяти.

За наша гордост, първите двама сред победителите са еленчани. Видеоклиповете са изработени от Христо Йорданов. „Майсторът от Елена“ представя дърворезбаря Милчо Бонев, а „Функционална пластика в три точки“ популяризира таланта на художника Миглен Попов. Двата клипа и този на трето място – „Приказки от дърво“ за Веска Колева, изработен от Даниела Банкова, бяха представени на официалното откриване на Европейските дни на художествените занаяти 2021 на 6 април, което направи Таня Христова, председател на УС на РСО „Централна Стара планина“ и кмет на община Габрово.

В програмата на ЕДХЗ община Елена ще се представи на 10 април, събота, от 11 часа с „Магията на занаятите“ за майсторите от Елена Валентин Димитров, Ирина Пожарицкая, Мирослав Лазаров, Милчо Бонев и Миглен Попов. Видеоматериалът заедно с наградените клипове могат да се видят на фейсбук страницата „Елена в събития и факти“. На 11 април, неделя, от 10 часа, „Магията на занаятите“ може да се проследи и на фейсбук страницата на РСО „Централна Стара планина“.
„КОГАТО МАТЕРИАЛИТЕ ГОВОРЯТ, И МАЙСТОРИТЕ МЪЛЧАТ“