Къща "Марянска къща"
CATEGORY:
ADDRESS
с. Марян 47
GPSCOORD
42˚ 55 ̀43.6 ̏ N
25˚ 57 ̀56.7 ̏ E
WEBSITE
EMAIL
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ROOMS
7
PHONES
0877 918101
PRICE *
FROM 50LV     TO 70LV
kids creche
fishing
taverna for group hire
outdoor eating place
BBQ
TV in main room
bathroom on floor
central heating
fireplace
internet
rooms for rent

   "Марянска къща" отново отваря вратите си за гости, но този път с нови стопани. Илияна и Пламен Мартински сме новите стопани на къщата.

   "Марянска къща"се намира в село Марян, което е разположено в Еленския Балкан (Централна Стара Планина), на 8 километра от гр. Елена, в посока Сливен и 46 километра от гр Велико Търново.  Разположено е на равно място между реките Боровщица (Руховска, Мийковска) и Бързица (Костелска), на 300 м надморска височина. От изток, север и запад селото е заобиколено с хълмове и е открито към юг. Предлага на своите гости три обзаведени в традиционен български стил стаи с общ капацитет от 7 легла. Баня с тоалетна на етажа и още една на долният етаж. Хавлиени кърпи и тоалетни принадлежности. През лятото къщата е хладна, а през зимата се отоплява с камина. Къщата е от 1881 година. На разположение на гостите са още оборудвана кухня ,механа с камина, голямо градинско барбекю. Отсядайки при нас, ще се насладите на чист въздух, красива природа и спокойствие.

    Спорт и забавления:

   Басейн,  футбол на малки врати, волейбол, баскетболен кош, детски басейн, бадминтон, батут, градинска люлка  и др.

   История и забележителности:

   Предполага се, че село Марян е едно от най-старите селища в Еленско, дори по-старо от Елена. Възникването му се свързва с епохата на римското и ранновизантийското крепостно строителство в Предбалкана и Балкана.

   Тук се намира и винарска изба "Марян". Основана е през 2010 година с идеята да създава малки серии вина и да продължи традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.

   В село Марян се намира Марянският манастир, наречен “Свето Преображение Господне”, който е най-голямото богатство за местните жители. Смята се, че той е създаден още през 8-9 век. Като доказателство за това са намерените мраморни колони и капители в северната част на селището, които се съхраняват в Софийския исторически музей.

 

* Tourist Information Center is not responsible for the prices that are listed on the site. For clarification, promotions and offers, please contact the owners of accommodation.