Празник на еленския бут - 25-ти октомври 2014 г. в град Елена

plakat web
 
ОБЩИНА ЕЛЕНА

МЕСТЕН СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ

РОТАРИ КЛУБ ЕЛЕНА

ОРГАНИЗИРАТ

ПРАЗНИК НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ

25 ОКТМОВРИ 2014 г.

ПРОГРАМА:

10:30 ч. Пресъздаване на еленската традиция

„Пърлене на прасе над трап“

11:30 ч. Официално откриване

12:00 – 18:00 ч.

Празнична програма:

Водещи: Красимир Радков и Стефка Петрова

Майстор готвач: Иван Звездев

„Пъстри изкушения“ – кътове на градове с кулинарни празници

Състезание: „Най-як балканджия“

Фолклорни изяви:

Читалища от община Елена, Школа по изкуствата, ВГ „Соноре“, „Капанска китка“ с. Гецово

Игри, изложби, детски забави и конкурси

18:00 ч. Концерт на Нелина и фолклорен ансамбъл „Сливен“

20:00 ч. Празнични илюминации


   Празникът на еленския бут е вече е традиция и се организира по инициатива на Местния съвет по туризъм и Община Елена. Провежда се всяка последна събота на месец октомври, като идеята е да се възроди една позабравена стара традиция – Еленският събор по Димитровден.
jjs  Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна. За провеждане на събитието е избран градският пазар, който на този ден се превръща в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби. imagesПресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита. Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия.

   Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.

   В галерията със снимки по-долу можете да разгледате едни от най-интересните и атрактивни моменти от провелите се до момента издания на празника.
  
   Еленчани гостоприемно посрещат своите гости.
   Заповядайте и Вие!
  
   * Ако сте решили да ни гостувате за Празника на еленския бут и търсите място, където да отседнете, предлагаме за Ваше улеснение списък със свободни към момента места за настаняване.