Изложба "Мила, Краси, Ясен"


  Откриване: 1 август 2014 г. , 18.00 ч.
   Туристически информационен център град Елена


   Среща на настроения между  литературатa, фотографията и илюстрацията... 

   „Мила, Краси, Ясен” е среща между пишещ, фотограф и рисуващ, необичайна смесица от изображения, постигнати с думи и текстове, написани с изображения.  Мила Иванова (блогър и журналист) и Красимир Андонов (фотограф и кинооператор) обикалят страната със съвместната си изложба "Дневници на безкрая". Ясен Григоров (илюстратор и режисьор) пък пътува с оригиналите на облачните си илюстрации. Тримата се срещат и решават да слеят изложбите си в настоящия проект: "Мила, Краси, Ясен".  „Дневници на безкрая” и "Облаците" са далеч от буквалното, от очевидното, от всякакви рамки. Затова и се случва тяхната среща – някъде между обектива, клавиатурата, четките и моливите. Двете изложби са в търсене на своята единност в личното усещане на всеки наблюдател.  Текстовете на Мила са писани в продължителен период от време. Те са ехо от неразказани истории, откъси от чувства, ленти с преживени кадри. Някои от тях вече са публикувани в блога й, други са извадени от писма и дневници. Черно-белите фотографии от поредицата „Всекидневие” са малка извадка от стотиците кадри, правени от Красимир в продължение на години из света. Всяка снимка носи своя история и настроение и е цяла лента с възприятия.  Ясен Григоров представя оригиналите (колажи, акварели, рисунки) от издадената през 2010 г. книга по текстове на Франсин Буше "Les Nuages" (Облаците), изд. La Joie de lire. Илюстрациите показват начина, по който Ясен пише текстове без думи и прави фотографии без апарат.  „Мила, Краси, Ясен” е изложба на текстове, фотографии, илюстрации и... усещания. Рамките, използвани за нея, затварят рисунките, кадрите и думите, но отварят усещането за безкрай... Откриването на изложбата ще бъде на 01 август 2014 г. от 18.00 часа в Туристическия център на град Елена ( ул. „Иларион Макариополски” 13).

   Накратко за авторите

   Красимир Андонов е фотограф и кинооператор. Скоро предстои да видим двата пълнометражни филма, заснети от него – „Отрова за мишки” на Константин Буров и „Съдилището” на Стефан Командарев. С прожекция на „Съдилището” ще бъде открит „София филм фест 2014.” Красимир е оператор и на редица документални филми и реклами на най-големите брандове. Фотографията е ежедневното изкушение на автора. В „Дневници на безкрая” той показва свои черно-бели фотографии, правени в продължение на години в различни точки на света.

   www.krasimirandonov.com

    Мила Иванова е журналист и блогър. Тя е главен редактор на сп. „Всичко за жената” и от няколко години има личен блог, наречен „Солунска 16”. Нейни текстове са били публикувани в редица списания, вестници и сайтове, сред които в. „Труд”, в. „24 часа”, webcafe.bg и други. В „Дневници на безкрая” тя разкрива много лични свои текстове, писани реално като писма, както и няколко неща, писани специално за изложбата.

  www.solunska16.blogspot.com 

   Ясен Григоров е илюстратор на детски книги и режисьор. Той е издаван от швейцарското издателство La Joie de lire. Носител е на престижни награди и номинации в областта на детската илюстрация (Bologna Ragazzi Book Fair, Prix Octogone и др.) Автор е на независимите филми "Дървеното езеро" и "Малък-голям" (награда на гилдия Критика към СБФД, Златна Роза 2011). Работи като режисьор на рекламни клипове за големи брандове. В изложбата "Мила, Краси, Ясен" показва илюстрациите от издадената през 2010г. книга "Les Nuages" (Облаците) с текстове на женевската поетеса Франсин Буше, ed. La Joie de lire.

  https://vimeo.com/channels/ygrigorovdirectorreel

  www.lajoiedelire.ch


poster