Къща "Марянска къща"
Брой звезди:
Адрес:
с. Марян 47
GPS координати:
42˚ 55 ̀43.6 ̏ N
25˚ 57 ̀56.7 ̏ E
Уебсайт:
И-мейл:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Брой легла
7
Телефони:
0877 918101
Цена *
от 50лв.     до 70лв.
външен басейн
детски кът
риболов
спортна площадка
механа за самостоятелно ползване
кът за хранене на открито
барбекю в обекта
телевизор в обща стая
баня/и на етажа
отопление на парно
камина
интернет в обекта
отдава стаи в обекта

   "Марянска къща" отново отваря вратите си за гости, но този път с нови стопани. Илияна и Пламен Мартински сме новите стопани на къщата.

   "Марянска къща"се намира в село Марян, което е разположено в Еленския Балкан (Централна Стара Планина), на 8 километра от гр. Елена, в посока Сливен и 46 километра от гр Велико Търново.  Разположено е на равно място между реките Боровщица (Руховска, Мийковска) и Бързица (Костелска), на 300 м надморска височина. От изток, север и запад селото е заобиколено с хълмове и е открито към юг. Предлага на своите гости три обзаведени в традиционен български стил стаи с общ капацитет от 7 легла. Баня с тоалетна на етажа и още една на долният етаж. Хавлиени кърпи и тоалетни принадлежности. През лятото къщата е хладна, а през зимата се отоплява с камина. Къщата е от 1881 година. На разположение на гостите са още оборудвана кухня ,механа с камина, голямо градинско барбекю. Отсядайки при нас, ще се насладите на чист въздух, красива природа и спокойствие.

    Спорт и забавления:

   Басейн,  футбол на малки врати, волейбол, баскетболен кош, детски басейн, бадминтон, батут, градинска люлка  и др.

   История и забележителности:

   Предполага се, че село Марян е едно от най-старите селища в Еленско, дори по-старо от Елена. Възникването му се свързва с епохата на римското и ранновизантийското крепостно строителство в Предбалкана и Балкана.

   Тук се намира и винарска изба "Марян". Основана е през 2010 година с идеята да създава малки серии вина и да продължи традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.

   В село Марян се намира Марянският манастир, наречен “Свето Преображение Господне”, който е най-голямото богатство за местните жители. Смята се, че той е създаден още през 8-9 век. Като доказателство за това са намерените мраморни колони и капители в северната част на селището, които се съхраняват в Софийския исторически музей.

 

* Туричестически информационен център не носи отговорност за цените, които са посочени в сайта. За уточняване, промоции и оферти, молим да се свържете със собствениците на обектите за настаняване.