КОЛЕГИУМ „ОСАННА“ С ВПЕЧАТЛЯВАЩ КОНЦЕРТ В ЕЛЕНСКАТА ЦЪРКВА „СВЕТИ НИКОЛА“

Днес, от 17 часа, в една от най-старите еленски църкви – „Свети Никола“ ще бъде заключителният концерт на колегиум „Осанна“, който от 20-годишното си съществуване е в най-камерния, но най-прецизния си състав – композиторът и негов създател маестро Георги Попов, диригентът Елица Христова, техният 16-годишен син Борис-Михаил, Нина Караманова и Боряна Терзиева.

По инициатива на колегиума за първи път в Елена се организират Гергьовски песенни празници с идея да станат традиционни. Намеренията на професионалните музиканти са празниците да привлекат във възрожденския град любители и професионалисти – солисти, камерни формации, вокални групи и хорове от възрастни и деца за класическа, църковна, народна и друга музика. Партньор на чудесната инициатива са Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Музеят на Възраждането в града.

Заради епидемичната обстановка в първото издание на Гергьовски песенни празници участваха само колегиум „Осанна“ и трио „MELODY“ – Майя Кършулева, Олга Цветкова и Елисавета Петрова. Откриването стана на 6 май на централния площад в Елена, а вечерта в храма „Успение на Пресвета Богородица“ колегиумът изнесе вълнуващ концерт с изпълнения от проекта им „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“, посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, а концертите се организират от „Младежко сдружение-България“. Миналата година изявите на колегиума започнаха от Италия - на 28 и 29 юни в празничните богослужения в Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. През есента у нас имаше 4 спектакъла, единият от които в Музея на Възраждането в Елена, а в близко време им предстоят участия във Франция и Германия.

Избраната музика и нейното специфично изпълнение имат дълбоко въздействие върху различните пластове на човешката душа и тяло. Проектът представя българско изкуство, което поради липса на средства остава непознато за повечето българи у нас. Тази вечер в концерта на „Осанна“ в храма „Свети Никола“ ще бъдат включени и две еленски песнопения. Еленският напев „Ангел вопияше“ е уникален, много труден за изпълнение и се характеризира с църковност, красива мелодичност и богата орнаменталност.
КОЛЕГИУМ „ОСАННА“ С ВПЕЧАТЛЯВАЩ КОНЦЕРТ В ЕЛЕНСКАТА ЦЪРКВА „СВЕТИ НИКОЛА“

                                                                                   

Община Елена

Календар

« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ВРЕМЕТО СЕГА