РОДОЛЮБИВА ИНИЦИАТИВА ЗА ЦЪРКВАТА В ПАЛИЦИ

Църковното настоятелство на храма „Свети Василий Велики“ в Палици и кметският наместник учредиха инициативен комитет, който ще работи за възраждането на едно от най-хубавите села в Еленския балкан. Първа и неотложна задача на родолюбивите инициатори е да осигурят пари за ремонта на покрива на църквата. Дейностите не търпят бавене, тъй като течовете започнаха да рушат стенописите, а влагата нанася непоправими щети на вътрешната уредба.

Първият храм в Палици е построен преди 140 години, изцяло от дърво, и след  4-5 лета се събаря. Църковното настоятелство със специален акт от септември 1895 г. постановява да започне подготовка за  построяването на нова църква. За целта, както  е записано и в летописната книга, се задължава всеки един жител на Палишката енория да превози през предстоящия зимен сезон по десет шейни с камъни, необходими за строежа.

Той върви с впечатляващи темпове и на 8 ноември 1889 г. църквата е осветена от Търновския митрополит Климент. Божият дом е издигнат в центъра на Палици. Иззидан е от бял дялан камък, солиден и красив, а отвътре – просторен и светъл. Голямата заслуга за съграждането на църквата е на свещеник Стоян Дюлгяров от   Палици, който обслужва и съседните села – Горно Палици, Тумбевци, Горска, Давери, Ковачи, Миневци, Брязово, Каменари.

Паличани винаги са се гордеели със своя храм и го поддържат през годините. Навремето за всички селски църкви в Еленско енориашите са основният ктитор – те правят дарения, участват с доброволен труд, тяхно дело до голяма степен е и обзавеждането.

По примера на своите предци Инициативният комитет апелира за съпричастност към съдбата на църквата в Палици. За ремонта на покрива ще са необходими близо 14 000 лв. Всеки, който прояви разбиране и отзивчивост, може да направи дарение. Пари се набират с превод на адрес 5083 с. Палици, пощата, упълномощено лице кметски наместник Стефан Кирилов Иванов и чрез дарителските кутии в магазините в Палици. Разкрита е и банкова сметка в Централна кооперативна банка IBAN BG73CECB979010I8220900  BIC CECBGSF
РОДОЛЮБИВА ИНИЦИАТИВА ЗА ЦЪРКВАТА В ПАЛИЦИ

                                                                                           

Община Елена

Календар

« май 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ВРЕМЕТО СЕГА