Актуална информация

Туристически пакет на тема ИЗКУСТВО

Каним ви на двудневно пътешествие в света на изкуството, като същевременно ви предлагаме да се насладите на някои от културно – историческите забележителности на община Елена, България и община Меджидия, Румъния.
Насладете се на микс от форми в изкуството, пътувайте във времето, откривайте спецификата на регионите.
Ден 1 – Пристигане в Елена
„Светла го царица съзидала и със свое име назовала…“
Стартирайте своята обиколка с посещение на картинна галерия в град Елена, Часовниковата кула, Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“. Завършете тази обиколка с урок по дърворезба или грънчарство.
Ден 2 – Пристигане в Меджидия
Започнете деня си с разходка из уникална керамична изложба на открито, последвана от посещение на джамия „Абдул Меджид“ – Голямата джамия, православен храм „Св. Петър и Павел“ и Мавзолея на сръбските, хърватските и словенските герои. Накрая се насладете на красотата на Културен пейзаж „Podgoria Murfatlar” / „Подгориа Мурфатлар“/.
Вие приключихте трансграничния си престой в Меджидия, като направихте преход между различни периоди и форми в изкуството – от иконопис, графика, съвременна живопис до съвременно приложно изкуство. Запознахте се с малко известни творби, като се надяваме, че по този начин усетихте пулса на региона и конкретния времеви период в който те са създадени.

Туристически пакет на тема КУЛТУРНО – ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

Каним ви на двудневно пътешествие в света на миналото, за да познаете и помните историята, като се насладите на природните красоти и вкусните ястия в община Елена, България и община Меджидия, Румъния.
Открийте миналото, за да го помните и пазите. Мислете за бъдещето, за да го правите по – добро.
Ден 1 – Пристигане в Елена
„Светла го царица съзидала и със свое име назовала…“
Нека опознавателната ви обиколка започне от Попниколовата къща, премине през картинна галерия в град Елена, Часовниковата кула, Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“ с Камбуров хан, Даскалоливницата – първото класно училище в България, църква „Свети Никола“, църква „Успение на Пресветата Богородица“. Не пропускайте да посетите къща музей „Иларион Макариополски“ и Петте Разсуканови къщи.
Ден 2 – Пристигане в Меджидия
Започнете своя тур с посещение на Джамия „Абдул Меджид“ – Голямата джамия, православен храм „Св. Петър и Павел“ и Мавзолея на сръбските, хърватските и словенските герои. Накрая се насладете на красотата на Културен пейзаж „Podgoria Murfatlar” / „Подгориа Мурфатлар“/.
Вие приключихте трансграничния си престой в Меджидия след като се върнахте назад в миналото и се запознахте с типични за региона образци на културно – историческото наследство. Усетихте духа на мястото, почувствахте традициите.

Туристически пакет на тема ФЕСТИВАЛИ

Каним ви на четиридневно приключение в отминали епохи сред гостоприемството и магията на община Елена, Република България и община Меджидия, Румъния.
Откривайте миналото, като го съпреживявате. Пътувайте във времето. Радвайте се на гостоприемство и вкусната храна. Осигурете си едно различно преживяване.
Ден 1, 2 и 3
Пътуването във времето започва от Меджидия с посещение на “Dapyx” – фестивал за исторически игри и възстановки. Фестивалът е единствен по рода си в Румъния и Източна Европа, благодарение на разнообразието от историческите периоди, които са обект на възстановките – от античността през средните векове, та чак до модерната и съвременна история. Насладете се и на множеството съпътстващи събития – концерти, изложения и хепънинги.
Ден 4 – Пристигане в Елена
Изберете някое от многобройните събития от културния календар на община Елена през м. май: откриване на майските празници, 21 май – Ден на светите равноапостоли Константин и Елена; Празник на град Елена; 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност; концерти; литературна вечер, посветена на писателя Стоян Михайловски.
Не пропускайте да посетите и някои от основните културно – исторически ценности за града: картинна галерия в град Елена, Часовниковата кула, Архитектурно – исторически комплекс „Даскалоливница“.
Вие приключихте трансграничния си престой в Елена след като съпреживяхте моменти от отминали епохи. Усетихте духа на мястото, почувствахте традицията.

Туристически пакет на тема – РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ

Каним ви да опознаете богатото християнско наследство и многовековната история, да усетите съвместното съществуване в тези земи на християнството и на исляма. Посетете средновековни и възрожденски храмове и манастири, известни с ненадминатите си архитектурни красоти и множеството исторически атракции, които днес разказват за славното културно и религиозно минало.
Открийте мястото, където многовековната история и богатото религиозно наследство съжителстват заедно.
Ден 1 – Пристигане в Елена
„В Елена, тоя малък но буден възрожденски град, християнската вяра е допринесла съществено за религиозното и културно – просветното развитие на неговото население. За това свидетелствуват изградените три храма (с училище към тях до миналия век): „Свети Никола“, „Успение на Пресвета Богородица“ и „Рождество на Пресвета Богородица“.
Освен храмовете посетете експозицията „Християнско изкуство от XIX век“ в първо класно училище „Даскалоливницата“, къща музей „Иларион Макариополски“ и картинна галерия в град Елена, за да разгледате експозицията от икони от Еленския край.
Можете да се насладите и на пешеходен маршрут град Елена – село Вълчевци – Къпиновския манастир – 5 часа или да посетите Плаковския манастир „Св. Илия“ и Къпиновски манастир – час от Търновската Света гора.
Ден 2 – Пристигане в Меджидия
Посетете православен храм „Св. Петър и Павел“ и Джамия „Абдул Меджид“ – голямата джамия“. Завършете деня като се насладите на Културен пейзаж „Podgoria Murfatlar” / „Подгориа Мурфатлар“/.
Вие приключихте трансграничния си престой в Меджидия след като съпреживяхте моменти от отминали епохи. Усетихте духа на мястото, почувствахте традициите.