„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ – 50 ГОДИНИ НЕСРАВНИМО БЪЛГАРСКО ЖИВО ИЗКУСТВО

Стотици гости и участници от шестте балкански града Котел, Гурково, Дряново, Трявна, Твърдица, Елена събра 50-то юбилейно издание на един от най-старите фоклорни празници „Балканът пее и разказва“ на 15 юни в гр. Гурково. 

Тази година фестивалът се проведе под патронажа на Министерството на културата. Официални гости бяха областният управител на Стара Загора Ива Радева и представители на администрациите на балканските градове. 

Събитието започна с празнично шествие на самодейни състави и изпълнители от градовете – организатори, което завърши пред сградата на Община Гурково, където кметът Кънчо Папазов изпълни церемония по издигане на знамето на фестивала. 

Начало на програмата постави хор Държавната опера в Стара Загора с химна на празника „Хубава си, моя горо“. 

На сцената в град Гурково Община Елена се представи с изпълненията на танцов фолклорен клуб „Еленика“ към НЧ „Просвета – Разпоповци – 1881“, както и с младия и талантлив акордеонист Николай Николов.

Фотографи от Елена взеха участие и спечелиха призови места в съпътстващия юбилейното издание на „Балкана пее и разказва“ конкурс „Лицата на Балкана“. На първо място бяха класирани снимките на Петя Добрева, а на трето тези на Мартин Димитров.

По време на фестивала гостите имаха възможността да разгледат базар, занаятчийски щандове, както и изложбата „От сръчните ръце на българката, в която град Елена участва с прекрасни изделия на една кука.

Празнична томбола бе организирана от домакините, за която от Общината бяха изпратени за награди 8 кошници с деликатеси, произведени в Еленския Балкан.

В края на събитието миналогодишните домакини от Твърдица предадоха на Гурково летописната книга на фестивала, която винаги остава една година в домакина, който се грижи всичко най-добро по време на празника да бъде запечатано в нея. 

Знамето на балканските градове пък прие г-жа Ивона Савова, секретар на община Елена, с думите: „Елена приема предизвикателството да бъде следващият домакин на събитието.“

През 2025 г. празникът отново се връща в Елена, а желанието на всички е „Балканът пее и разказва“ да продължи да живее, да се обогатява и да е пример за дълбоките корени на приятелството между Елена, Котел, Гурково, Дряново, Трявна, Твърдица.