КУЛИНАРЕН КОНКУРС

КУЛИНАРЕН КОНКУРС „ОТ СРЪЧНИТЕ РЪЦЕ НА ЕЛЕНЧАНКАТА“

Кулинарният конкурс „От сръчните ръце на еленчанката“ се проведе като част от празника „Произведено в Елена“ на 15 юни. 

Над 22 сръчни майсторки на вкусните специалитети мериха сили в две категории – сладки и солени храни. Повече от 50 бяха приготвените вкусотии – питки, тутманици, кифлички, мезета за ракия, сладкиши, палачинки, мъфини…

Важно изискване беше да се използват предимно продукти, произведени в Елена и Еленския Балкан. Регламентът също така позволяваше всеки да участва с повече от едно кулинарно творение.

Трудната задача да оценят ястията бе на журито в състав – инж. Живко Миланов, г-жа Десислава Никифорова и г-н Мартин Трухчев.

Но, както във всеки конкурс, и тук имаше победители. Всички взеха грамоти и подаръци, а най-малките участници Ванеса, Теодора и Аника получиха и специални поздравления от журито за ентусиазма и смелостта да се включат в надпреварата.

В категория „Солено“ журито присъди първото място на Центъра за настаняване от семеен тип в село Илаков рът за техните изключително вкусни и разнообразни ястия – панирани манатарки от Еленския Балкан, гриловани зеленчуци с разядка, запечен еленски бут и др.

В другата категория „Сладко“ като най-добра кулинарна майсторка бе отличена Снежана Станчева с нейните домашни масленки, меденки и фунийки.

Журито бе категорично, че голямата награда за комплексно представяне на конкурса „От сръчните ръце на еленанката“ се печели от Наталия Николова с впечатляващата комбинация на местни продукти с използвани модерни техники в кулинарията. 

Наталия бе приготвила кифлички със сирене и кашкавал, царевични кексчета с еленски бут и манатарки, сладки с овесени ядки, орехи и червени боровинки, торта с кокосов блат и желе от розе от Винарска изба Марян. Тя получи и голямата награда мултифунционален блендер от организаторите.

Много снимки може да намерите тук.