24 МАЙ

24 МАЙ – ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

В град Елена 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се отбеляза с празнично шествие от архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ до площад „Христо Ботев“.

По време на шествието ученици от СУ „Иван Момчилов“ поднесоха цветя в знак на почит и преклонение пред паметниците на видни възрожденци от Елена. В него се включиха кметът на община Елена и председателят на Общинския съвет, директори на училища и детски градини, учители и ученици, граждани и гости на града.

Празникът продължи на централния площад „Христо Ботев“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и тържествено слово на инж. Млъзев.

„Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят, по който избираме да вървим напред, зависи само от нас самите. Затова днес се прекланяме пред всички вас, съвременни будители, учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които обогатяват нашата ценностна система и носят онази искра, пренасяна през вековете. И нека никога не стихва жаждата ви за знания и духовно развитие!, каза в обръщението си инж. Дилян Млъзев.

С отличието „Иван Момчилов – за принос в областта на образованието“ тази година бе удостоена г-жа Диана Иванова, дългогодишен директор на Детска градина „Радост“. Тя работи повече от 40 години в системата на образованието в общината, личност е с безспорен авторитет и със заслуги за развитието и възпитаването на уменията и способностите на децата на град Елена.

Поздрав към своите учители и съученици от името на Випуск 2024 отправи Михаела Раднева от 12 „а“ клас на СУ „Иван Момчилов“.

Празничната програма на сцената продължи с изпълненията на ученици от НУ „Иларион Макариополски“ и СУ „Иван Момчилов“.

В двора на къщата музей „Иларион Макариополски“ по-рано през деня бе връчено ежегодното отличие на името на Бонка и Иван Кършеви. Тази година стипендията бе дадена за 21 път от наследниците на Жана Кършева – инж. Дилян Млъзев и г-жа Боряна Млъзева.

С решение на Педагогическия съвет на началното училище за отлични резултати и активно участие в училищни и общински изяви с наградата през 2024 г. бяха удостоени Десислава Петкова, Преслав Стефанов, София Александрова и Магдалена Обретенова, всички те от 4 клас.

Празничната програма в град Елена продължава от 19:00 часа в Художествената галерия с тържествено удостояване на проф. д-р Димитър Михайлов с литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“.