ГРАД ЕЛЕНА ПРАЗНУВА

ГРАД ЕЛЕНА ПРАЗНУВА В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА 

Днес за 35-и път отбелязваме един от най-хубавите празници в историята на възрожденския град Елена, свързан с Деня на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена. 

Празничният ден започна със света литургия, отслужена от свещеници от Еленска духовна  околия, а по време на тържественото откриване бе направен и молебен за здраве и благоденствие на еленчани и гости.

В двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ бе извършен ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни. 

Тържествено слово отправи кметът на общината – инж. Дилян Млъзев: „Вярвам, скъпи съграждани, че заедно ще продължим да работим за достойното настояще и за по-доброто бъдеще на Елена, защото местната власт в лицето на общинския съвет и администрацията няма как да бъдат успешни без вашата гражданска енергия, активност и предприемчивост. С радост пожелавам на Вас и семействата ви да имате много вяра и вдъхновение, дръзновение и решителност, да сбъднете поне по една ваша мечта или да реализирате цел, за която отдавна се борите и отдавна желаете. Нека пребъде нашият град. Бог да пази и закриля всички ни!“

Официалните гости, които присъстваха на събитието бяха заместник-областният управител на област Велико Търново г-н Валентин Михайлов, председатели на общински съвети, кметове, почетни граждани, директори на институции, приятели на град Елена.

Получени бяха и много поздравителни адреси с пожелание за здраве и просперитет.

Неизменна част от празника е обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината.

Званието почетен гражданин на Елена посмъртно се присъжда на г-н Георги Стефанов. 37 години от живота си отдава като уредник и директор на Музея в Елена, занимава се с издирването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото минало на Еленския край. Под негово ръководство музеят става средище на градската интелигенция и огнище на духовност – достоен продължител на Даскалоливницата.

Негово предложение е обявяването на Светите равноапостоли Константин и Елена за патрони на нашия град и 21 май за празник на Елена, както и символите за герба и химна на града. Много от паметните плочи в града са негова идея и реализация.

Председателят на Общинския съвет Елена Стоян Златев прочете Решението за удостояване със званието почетен гражданин на г-н Георги Стефанов.

Плакетът връчи кметът на общината инж. Млъзев на неговата дъщеря г-жа Калина Стефанова.

Румен Антонов получава едностранен плакет „Почетен гражданин на град Елена“ заради значимия му принос и постигнатите успехи в областта на спорта в общината.

Вече 22 години се занимава със спортна подготовка на деца и юноши и е техен треньор. С отговорност, професионализъм и правилен подход привлича много деца към спорта. Под негово ръководство детските и юношеските отбори на „Чумерна“ постигат успехи и имат класирания на много първенства. Тренирал е и момичета, едно от които участва в националния отбор по футбол. Любовта към спорта и неуморната работа изграждат положително отношение у подрастващите към физическата активност.

С едностранен плакет посмъртно се удостоява г-н Иван Мешничаров, роден през 1924 г. Общественик и личност с авторитет сред съгражданите си. Той е участник в Първата фаза на Отечествената война. Дългогодишен стопански ръководител с принос за развитието на града и общината. Председател на Общинския съвет на ветераните от войните.

Специално за празничния ден възпитаниците на Начално училище „Иларион Макариополски“ представиха пред еленчани и гости – венец от песен слово и танц.

Пъстрата  програма продължи с обеден концерт на ансамбъл „Искра“ Велико Търново.

За малчуганите от 17:00 ч. предстои забавно детско шоу с парти агенция Un Beso и сладка почерпка. Празникът ще продължи на площад „Христо Ботев“ с концерт на фолклорния изпълнител Иван Паланов от 18:00 ч., след него ще започне изявата на победителката от Гласът на България – Жаклин Таракчи. Кулминацията на вечерта ще бъдат рок музикантите от група „Тангра“ с техните вечни хитове, както и пищна заря.

Още много снимки може да видите тук.