5 ПРАЗНИК НА МЕКИЦАТА

ПЕТИЯТ ПРАЗНИК НА МЕКИЦАТА СЪБРА НАД 10 МАЙСТОРКИ НА ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ В СЕЛО БЛЪСКОВЦИ

Вече станалият традиционен за Блъсковци Празник на мекицата се проведе днес за пети път в селото. Организатори на събитието са Кметско наместничесто и НЧ „Съгласие – 2014“ Блъсковци, заедно с Община Елена. 

Програмата започна с приветствие към събралите се гости и участници от кметския наместник г-жа Катя Цветкова.

Тази година над 10 майсторки на тестените изделия се събраха, за да покажат своите умения в направата на мекици.

Вкусни и топли мекици пък имаше много, и за всеки вкус. Имаше както сладки – с пудра захар и домашни сладка, така и солени – със сиренце. Най-младият кулинар се оказа Шеф Омут, който неотлъчно помагаше на своята майка Сабрие. Те заедно участват за трети път в направата на мекици. 

Програмата пред кметството започна с домакините от ТФК „Стъмена“ и продължи с певческа група „Бебровски славеи“ към НЧ „Надежда – 1870” с. Беброво и певческата група при НЧ „Искра – 1900“ с. Константин. Гости на събитието бяха младежите от танцов клуб „Цветница“ при НЧ „Развитие – 1902“ в село Мерданя. Културният клуб на пенсионера в гр. Елена също се включи с две певчески групи, които отправиха поздрав към публиката. Разбира се, финалът бе запазен за групата от Блъсковци – „Гласовете на Зинзара“. 

Кметският наместник г-жа Катя Цветкова благодари на всички за достойното представяне и награди участниците с грамоти и подаръци.

Петият празник на мекицата отново събра млади и стари, които се веселиха до следобедните часове с кръшни хора и народни песни.

Още снимки може да намерите тук.