ПРАЗНИК НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ...

В навечерието на 11 май – Деня за почит на светите братя Кирил и Методий, своя празник отбеляза Средно училище „Иван Николов Момчилов“.

Под звуците на фанфари премина празничното шествие на ученици и учители от СУ „Иван Момчилов“ до Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“.

В знак на почит и признателност бе поднесен венец пред паметната плоча на основателя на Първото класно училище.

С тържествен концерт продължи програмата. В него се включиха Мажоретният състав с ръководител г-жа Виктория Славчева, ВГ „Соноре“ с ръководител г-жа Ивона Сариева, акордеонистът Николай Златков, Виктория Златева с изпълнение на пиано, втори клас с класен ръководител г-жа Светлана Петрова, Танцова формация „Балканджийче“ и детски танцов състав към училището с ръководител г-жа Йорданка Грънчарова.
Приветствие отправи кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев. Той пожела на всички в навечерието 11 май да са здрави, щастливи, жизнерадостни, ученолюбиви и заедно с преподавателите си да не спират стремежа си към овладяване на нови знания.

Първият подарък, които им поднесе той, бяха книги за училищната библиотека. 

Вторият, който вече е на път да стане факт изцяло, е закупуването на инструменти и създаването на духов оркестър към средното училище – мечта на поколения еленчани. Тази идея ще възкръсне благодарение на дарение от фондация „Звезди под звездите“ – вече е сключен договор за 11 хил. лв., който е в процес на изпълнение, и първите 2 инструмента са вече закупени, а следващите предстои скоро да бъдат доставени.  

Третият подарък бе събраната сума от 2400 лв. още преди години от местния бизнес и партньори на Общината, които също могат да бъдат използвани за закупуване на музикални инструменти. Инж. Млъзев завърши поздрава си с това, че когато има вдъхновение, желание и идеите са прегърнати от млади хора и ентусиасти, нещата винаги се случват.

Директорът на училището – д-р Йордан Минчев, благодари за прекрасните подаръци и допълни поздравлението си с това, че преди 165 г. през 1959 г. за първи път в нашата област Иван Момчилов говори на учениците и отбелязва именно 11 май като Ден на братята Кирил Методий. Момчилов дори пише възхвална песен (тропар), без да е предполагал, че тази традиция ще продължи в годините в нашия град.

За финал на празничния ден д-р Минчев заедно с инж. Млъзев наградиха момичетата и момчетата, които са имали успехи в различни области на науката и спорта през учебната година.