„ЗАПЕЧАТАНО В ЕЛЕНА“

Изложба на 18 май в Арт кафе „Мина“ на Деница Димитрова, с еленски корени, Гергана Рахнева и Виктор Лазаров

Изложбата „Запечатано в Елена“ е отдавна замислен проект между Деница (Deny Grey) и Гергана Рахнева. Това е третата съвместна изложба за тях. Деница е докторант по живопис към ВТУ, Гергана е учител по изобразително изкуство в Горна Оряховица, а Виктор, нейният син е ученик на 9 години.

Гергана споделя: „Рисуваме по отделно, аз в Горна Оряховица, където живея, а Дени във Варна, но някъде във времето и пространството успяваме да се доближим и тогава разбираме, че не само много добре се съчетаваме живописно, но и някак работите ни сами се допълват. И двете творим предимно в акрилна и смесена техника, още нещо по което си приличаме.“

Майката на Дени – Румяна Добрева е родена в град Елена, тя има къща и баба – Цанка Рашева в града, където е прекарала част от детството си и сега обича да се отдава на спокойствието и красотата на Еленския балкан. Дени споделя: „Обичам да се губя в магията на това китно градче, където времето сякаш се забавя и успява да отключи един букет от еленски картини, аромати и спомени. Осъзнах, че съм трупала много прекрасни изживявания в съзнанието си и те просто са си стояли и са чакали точния момент, за да бъдат изразени върху платната. Затова и няма да се види в картините ми пряко прерисувани Еленски улици или къщи, а по-скоро съм изразила моменти и спомени, така както са запечатани в съзнанието ми от дете.

За мен това не са картини, а по-скоро преживявания. В моята живописна част от изложбата може да видите усещането ми за зима, усещането за свобода, за зеленото като една лекуваща терапия, един риболов и едни разходки в горите. С голям интерес изследвах темата гора, опитах се да предам моите усещания и любов към природата, но и да запазя и покажа, че всяка гора е различна и носи различни усещания и емоции в досег с нея. Един път тя те успокоява, втори път ти е тежко, както кризите в живота на човек, но това е и тласъка, там е и израстването, друг път просто се загубваш в нея и после се намираш пречистен.“

По изложбата е работено почти година, след един кратък импровизиран пленер в града между Дени, Гери и Вики, изпълнен с залези, разходки, кал и ловене на раци. Вики бил, толкова впечатлен от всичко, че сам взел инициативата да се включи в проекта.

Организаторите канят всички желаещи на откриването на изложбата – 18.05.2024 г. от 16:30 ч. в центъра на град Елена, в Арт кафе „Мина“, ул. „Иларион Макариополски“ 1.