22 АПРИЛ – ДЕН...

22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

С АКЦИЯ ПО ПОЧИСТВАНЕ ЩЕ СЕ ОТБЕЛЕЖИ В ОБЩИНА ЕЛЕНА ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА

За първи път Денят на Земята официално се отбелязва през 1990 г., когато инициативен комитет под председателството на Денис Хейс (САЩ) започва активна акция за защита на природата.
Още същата година се включват повече от 200 милиона хора в 141 страни. По традиция на 22 април милиони хора от всички континенти се обединяват в името на една обща цел – търсенето на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда.
За изминалите години Денят на Земята – 22 април, се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Нашата страна е сред първите, които още през 1990 г. се включват в него чрез множество инициативи в цялата страна.
Тази година Община Елена ще отбележи глобалната инициатива с поредица от акции по почистване и облагородяване на парковите пространства.
Детските площадки и междублоковите пространства вече са покосени, а при подходящи метеорологични условия предстои и третирането им срещу кърлежи.
В петък – на 26 април, се предвижда почистване и освежаване на детската площадка на парк „Калето“, боядисване на пейки и огради, събиране на отпадъци и др., като с това ще бъде дадено началото на пролетното почистване в различни райони на територията на общината.
На 26 април 2024 г. от 9:00 до 13:00 ч. част от служителите от общинската администрация ще се включат в освежаването на парковото пространство на „Калето“. Всеки, който желае, може да се да се присъедини към тях.
Работата на администрацията с граждани в петъчния ден няма да бъде нарушена. Дежурни служители в Центъра за административно обслужване ще приемат заявления за услуги.
Инициативите по почистване в нашия град вече станаха традиция през годините. По тази причина Община Елена изразява готовност за съдействие на гражданите, които искат да се включат с подобни кампании като осигурява материали и консумативи за почистване (ръкавици, бензин, корда, чували и други).
Необходимо е организаторите да подадат заявление с кратка информация за инициативата в Центъра за административно обслужване или на e-mail: obshtina@elena.bg.