„ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“

С АТРАКТИВЕН ЩАНД ОБЩИНА ЕЛЕНА ПОСРЕЩНА ПОСЕТИТЕЛИ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ТУРИСТИЧЕСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“

Щандът на Община Елена с впечатляваща визия бе разположен на стратегическо място в Интер Експо Център в София

В дните на изложението 13 – 15 март 2024 г. екипът, състоящ се от: Евдокия Уколова – от Община Елена, Елена Иванова от Музея на Възраждането, Мартин Трухчев – председател на Сдружение „Еленски бут“, Стелиан Савов – председател на Местен съвет по туризъм Елена, Милчо Бонев – занаятчия и Константин Димитров – ученик от СУ „Иван Момчилов“ в паралелка „Ресторантьорство“, обединени под мотото „Обединението прави силата“, се радваше на нестихващ интерес от страна на медии, посетители и туроператори.

Показани бяха възможностите за почивка и туризъм, събитията от културния и спортен календар и културно-историческото наследство на района. На специално изработена и артистично разположена пирамидална конструкция бе представен атрактивно богатият асортимент от местни продукти и консумативи, предоставени от Сдружение „Еленски бут“, Народно читалище „Напредък – Елена – 1863, „Би Си Си Хандел“ ООД, „Комбинат Горски свят“ ООД, Винарска изба Марян, „Равел 19“ ЕООД, Пчеларско дружество „Пчела“.

В трите дни на изложението посетителите дегустираха произведените в Еленския Балкан еленски бут, филе „Елена“, различни сурово-сушени деликатеси, сирена, кашкавали, вина, сливова ракия и мед.

Тази година за първи път се проведе кулинарното шоу „На софрата“, чиято цел бе да представи характерни ястия от различни региони, традиционни техники за готвене, местни продукти, автентични рецепти. Още в първия ден Мартин Трухчев приготви кавърма с джолан от еленски бут, праз и манатарки. Гозбата бе презентирана пред тричленно жури в състав: шеф Ради Стамболов, шеф Петър Янков и шеф Мила Милър. За участието си в кулинарното шоу Община Елена и Мартин Трухчев получиха сертификат за „Пазител на автентичната кулинарна традиция“, в съревнование с над 10 Общини. Шеф Ради Стамболов отправи предложение към Мартин Трухчев за гостуване в телевизия 7/8 в специално предаване „Седмица на Елена“.

Председателят на Сдружение „Сръбско-българско приятелство“, Зоран Байич, направи обширен репортаж за община Елена и отправи покана за сътрудничество и обмяна на опит на място в Нови Сад през м. април, когато се провеждат „Дни на приятелство, култура и традиции“.

Желязко Великов – председател на СТД „Лудите мечки“, направи предложение за почистване на туристически пътеки с доброволния труд на своите съмишленици.

Емил Иванов – управител/продуцент на „Енифилм“ изрази готовност да съдейства за участието на известни изпълнители, които да се изявят на събитията от културния календар в общината.

Многобройни бяха и отправените предложения за реклами в сайтове и медии, изготвяне на рекламни материали и други.

Музеят на Възраждането се представи с рекламни и сувенирни материали, свързани с културно-историческото ни наследство. Сред тях най-много се открояваше грамофонна плоча със старинни еленски църковни песнопения. Записите в нея са правени в храм „Свети Никола“, който тази година отбелязва 200 години от възстановяването си. Всеки от посетителите, който получи като подарък грамофонната плоча, бе възхитен от жеста.

Представящите Община Елена на изложението споделят, че участието е повече от успешно, защото са обменили идеи и контакти с експерти от други Общини в страната и в чужбина, като общата цел на всички е едно бъдещо добро сътрудничество в сферата на културата, туризма и кулинарията.