Представяне на книга

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „СОКАИ“ НА СВЕТОСЛАВ ПЕТРОВ

С много емоции и при голям интерес от страна на еленчани и гости премина представянето на книгата „Сокаи“ на Светослав Петров. Събитието се състоя на 15 март в Художествената галерия в града.

Изданието е най-новото проучване, посветено на женското невестинско забраждане „сокай“, носено в Търновско, Габровско и Ловешко до средата на XIX и събира в себе си всички изследвания, направени до момента. Издава се със съдействието на Община Елена чрез сесия за подпомагане на книгоиздаването.

Интересно е да се отбележи, че последното публикувано изследване за сокаите е от 1976 г. В книгата „Сокаи“ са разгледани много ценни архивни материали, някои от които се публикуват за пръв път – снимки, картини, стенописи. Важни са и спомените на реалните носителки на забраждането, записани от изследователи в началото на XX в.

На събитието Светослав Петров разказа как се заражда у него интересът към народните обичаи, традиции и облекло още на 11-годишна възраст в клуб „Изследовател“ и как продължава да се развива той през годините в етнографската наука.

Светослав демонстрира пред публиката начина на забраждане на трите разновидности на сокаите – търновски (килифаревски) – носен в планинските селища южно от гр. Велико Търново; габровски – разпространен около Габрово, Трявна и Дряново и ловешки сокай, който е разновидност на габровския и се появява в някои населени места вследствие от миграцията на населението, което е бягало от чумна епидемия в началото на XIX век. От близо 12 години по модел на запазени автентични сокаи авторът изработва възстановки на старинни забраждания, които освен че са изключително ценни, привличат вниманието на всеки с пищността и с красотата си.

Вечерта на събитието в Художествената галерия в Елена завърши с хубави думи за автора, поздравления от близки, приятели, колеги и раздаване на автографи.

Още снимки от събитието може да видите тук.