3 МАРТ

ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ЕЛЕНА ПО ПОВОД 3 МАРТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Трети март е свещена дата в историята на българския народ. На днешния паметен ден преди 146 години в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Денят, в който честваме Освобождението на България, е време да си припомним уроците на миналото и да ги пренесем в бъдещето, да бъдем обединени от общата ни история, от обичта към Родината и от стремежа към напредък и благополучие.

Днес отдаваме заслужена почит към героизма и подвига на дейците от българското Възраждане и национално-освободителното движение, към  саможертвата на героите, за които свободата на Отечеството бе идеал.  

Прекланяме се и пред паметта и делото на всички духовници, просветители, революционери, знайни и незнайни радетели на каузата, наречена свободна и независима България.

Наш морален дълг е да помним и изпълняваме техните завети и да възпитаваме в родолюбие наследниците ни.

Благодарение на техния подвиг имаме свободата да съхраняваме културата си, да спазваме традициите си, да изповядваме вярата си и да се наричаме българи, гордо и без страх.

Нека днешният ден бъде вдъхновение за всеки един от нас, за да продължим да изграждаме силна и просперираща България.
 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!


ИНЖ. ДИЛЯН МЛЪЗЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛЕНА