„ОБРАЗОВАНИЕТО В ЕЛЕНСКО“

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ОБРАЗОВАНИЕТО В ЕЛЕНСКО“

На 8-ми декември в „Даскалоливницата“ се откри изложбата „Образованието в Еленско“, посветена на 180 години от основаването на класното училище.


Събитието е сред честванията, посветени на 180-годишнината на класното училище и на бележитото дело на Момчилов, подготвено от колектива на Музей на Възраждането и част от културния календар на община Елена. По този повод бяха изработени и специални значки, символизиращи знаковата годишнина.

Денят на откриването ѝ не бе избран случайно. На 8.12.23 г. се отбелязват 154 от смъртта на основателя на класното училище – Иван Момчилов.

Изложбата е своеобразна ретроспекция, съчетаваща документи, снимки и предмети, показващи развитието на образователното дело още от периода на основаването на „Даскалоливницата“. Експозицията включва и ценни печати, сред които е първият на класното училище, както и на автентичен печат на Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“.

Освен изложбата отдава почит и на друга значима годишнина – 110 години от рождението на Йордан Попов. Посетителите имаха възможността да разгледат картини на бележития художник, изобразяващи знакови възрожденци от Елена.