ИНФОРМАЦИЯ

Информация за зимната обстановка

27 ноември 2023 (понеделник) – НОРМАЛЕН УЧЕБЕН ДЕН в община Елена

Обстановката на територията на общината (неделя, 26.11.2023, 17 ч.): След обилните валежи от мокър сняг през нощта на 25 срещу 26 ноември, снежната покривка в града е над 30 см, а на по-високите места в общината достига до 80 см. Западният вятър създава условия за навявания и образуване на преспи.

Пътища от републиканската пътна мрежа: Отворен за движение при зимни условия е път II-53 (Велико Търново – Елена – Сливен). Път III-551 (Дебелец – Плаково – Средни колиби – Елена) е проходим, но има много уведени дървета, не се препоръчва преминаване. Същото се отнася и за път III-408 (Константин – Глоговец – Стеврек). Път III-662 (проходът Елена – Твърдица) е затворен за движение заради аварирали товарни автомобили от южната страна.

Пътища от общинската пътна мрежа: Почти всички са отворени за движение при тежки зимни условия, на места има уведени дървета, които затрудняват преминаването. Недостъпни засега остават няколко населени места, най-вече в района на с. Беброво, очаква се до края на днешния ден или най-късно до утре по обед снегопочистващата техника да достигне и до тях.

Улици в населените места: Всички улици в града и повечето в съставните населени местра са проходими. Продължава почистването и разширяването, където това е необходимо. На места преминаването на снегопочистващата техника е затруднено от неправилно паркирали автомобили и провиснали кабели на телекомуникационни оператори.

Към предприемащите пътуване: До нормализирането на пътните условия, добре е да се пътува само когато това е наложително. При това, следва автомобилите задължително да бъдат технически изправни и със зимни гуми, отговарящи на изискванията; препоръчително е на път да се тръгва с пълен резервоар, заредена батерия на мобилния телефон, топли дрехи, храна и вода, а в багажника към задължителното оборудване да се добави лопатка за разриване на сняг.

Електрозахранване: В почти всички съставни населени места, както и в отделни части от града, има аварии, за чието отстраняване работят екипи на електропреносното дружество. Сигнали за аварии може да се подават на телефон 0700 16161. Община Елена не разполага с информация относно хода на отстраняване на авариите и прогнозното възстановяване на електрозахранването.

Водоснабдяване: Поради авария на електропровода, захранващ помпената станция на стената на яз. Йовковци към гр. Елена, в момента питейна вода постъпва единствено от Бадевския водопровод. Количеството не е достатъчно за да задоволи нормалното водопотребление, поради което е възможно възникване на недостиг. Селата, които разчитат на помпажно подаване от местни водоизточници, също могат да изпитат ограничения.

Учебен процес: 27 ноември 2023 г. (понеделник) ще бъде нормален учебен ден за училищата и детските градини в общината. Училищните автобуси би следвало да се движат по установения график, освен при евентуално неочаквано влошаване на пътните условия. Със заповед на директорите на отделни училища може да се премине към намалено времетраене на учебните часове.

Община Елена благодари на всички институции и изпълнители на дейности по договори за зимно поддържане, както и на техните служители, за всеотдайната им работа, продължаваща вече повече от 12 часа, и призовава гражданите към разбиране и търпение.

На снимката: Ситуацията в „Боаза“ от изминалата нощ, около 04:30 ч. Служители на РПС към ОПУ и изпълнителите по договора за зимно поддържане разчистват падналите дървета и клони на пътното платно.