ЕЛЕНСКИЯ БУТ

Празникът на eленския бут направи балканското градче кулинарен рай за ценители на вкусното мезе

Хиляди хора от цялата страна избраха да прекарат уикенда в Елена

ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ НАКАРА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ДА ИЗПОЛЗВАТ УИКЕНДА, ЗА ДА ПОСЕТЯТ БАЛКАНСКОТО ГРАДЧЕ. Форумът, посветен на уникалния местен деликатес, всяка есен се превръща в сензация заради вкусното мезе, все по-богатия избор на мръвки, руйно вино и екологично чисти продукти. Събитието преминава с пъстра фолклорна програма, множество атракции и ще продължи до неделя. Над 300 изложители на храни, напитки и занаяти допринасят за празничната атмосфера и незабравимото изживяване на гостите.

Мероприятието стартира още в петък с изпълнение на еленски фоклорни състави и концерт на певицата Таня Боева. Официалното откриване обаче беше в събота, когато градският площад „Христо Ботев“ се оказа тесен да побере множеството посетители.

Дебютът на събитието е през 2012 г., а първоначалната идея била да се възроди сбора за Димитровден.

В миналото около Деня на строителя гурбетчии се завръщали по родните места и се отдавали на веселие. Организаторите на празника искали да покажат както уникалните вкусове и качества на еленския бут, така и на всичко, което е със запазена марка „Елена“ – филе, сирене, кашкавал, мед,сокове, билки. Втората цел била колкото се може повече хора да усетят магията на балканджийското гостоприемство.

„Историята на празника доказва неговото възходящо развитие – площта, върху която се разпростира, се увеличава, сцените стават две, веселието започва още в петък, проявите в събота са до вечерта, а неделята е за кулинарни изкушения“, заяви водещият на празника Ненчо Илчев, по-известен като бате Ненчо.

Духовници от Елена извършиха мобелен за здраве на местните хора и гостите на форума.

„Днес е празник най-вече за нас – еленчаните, които обичаме да посрещаме гости. Идеята на събитието беше да възобновим традицията да се събират еленчани, които живеят далеч от родното място, да демонстрираме качествата на нашите местни деликатеси – еленски бут, филе „Елена“, рибица, мляко, кашкавал, сирене, мед, вино и всички останали произодства. Празникът надхвърли мащабите, които първоначално си бяхме поставили за цел. Обикновенно събитието се провежда в края на октомври, но в последните 2 години, празникът закъснява с по 2 седмици и днес го отбелязваме на Деня на Св. Мина“, заяви кметът Дилян Млъзев.

„Редно е да благодарим на нашите предци за съхранената тайна за приготвянето и консумирането на еленския бут.

Надявам се, че това ще помогне за повдигането на икономиката на Елена. Направиха се няколко местни предприятия, тръгнахме напред и имаме какво да показваме на света“, увери Никола Николов, член на Местния съвет по туризъм.

По време на откриването беше съобщено, че е създадено сдружение „Еленски бут“. Негов председател е популярният шеф-готвач Мартин Трухчев.

„За еленския бут може да се каже много, но аз ще ви разкрия няколко тайни от моите баща и дядо. Еленският бут се получава само и единствено в Елена. Причината е специфичният климат. Имаме въздушно течение, което предразполага за бавно зреене и съхнене на месото, а от там и получаването на този автентичен вкус. Друга тайна е, че еленчани винаги използваме прясно охладено българско месо. Не може да има добър вкус с лоша суровина“, посочи той.

Разказа популярна леганда, според която Еленския бут стои в основата на производството на прошуто и хамона.

„През 12 век, от времето на кръстоносните походи, странстващ рицар минавал през Елена и околията и търсил подслон. Еленчани сме дружелюбни хора и в една къща го приютили. Семейство вече било вечеряло и нямало с какво да го нагостят. А пък еленчани, когато нямаме какво да хапваме, си режем от бута. Домакините го нагостили с пържола и рицаряват останал силно впечатлен от вкуса. Попитал как се прави еленският бут и стопанката разказа рецептата. На другата сутрин си тръгнал към Западна Европа. Така се разнесла рецептата за еленския бут и от тогава в Испания правят хамона, а в Италия – прошуто“, сподели шеф Трухчев.

Той и останалите майстори на Еленски бут твърдят, че мезето трябва да се реже на тънко. Категорични са, че през зимата е най-удачно да се консумира с червено вино.

Вкусното сушено свинско се продаваше в широк ценови диапазон, от 35 до 45 лв./кг. Освен към него голям интерес имаше и към произведените в градчето луканки, суджуци, филета, джолани и т.н.

За изгладнелите се продаваха приготвени на място вкусотии. Гостите бяха изкушени от скари на всеки на ъгъл, както и множество щандове за тестени изделия, гофрени, понички, палачинки, царевица, всеъвмозжни десерти и др. сладкиши.

Гостите можеха да си закупят също сушени и замразени гъби, конфитюри, мед, чайове, натурална козметика, бужита, керамични съдове за готвене, картини, ножове, сувенири и т.н.

Свой щанд имаха и от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Горски Сеновец. Социалното звено се нуждае от дарители, за да закупи нов микробус, с който да превозва потребителите.

В района на художествената галерия пък беше разположена кулинарна изложба, а в т.н. „касапски кът“ имаше огромен наплив от желаещи да разгледат как се разфасова прасе. Докато майсторите въртяха умело ножове, оркестър „Калофер“ поддържаше градуса на настроението с народна музика. Успоредно с това се раздаваше безплатно вино и гореща свинска супа.

За децата има организирани артработилници, куклен театър, забавления с клоуни на кокили и др.

Със своите песни в събота в 16:00 ч.. на сцената на празника ще се изяви Жоро Любимеца, а в 18:00 ч. – Николай Славеев.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимки: авторката