ПОКЛОНЕНИЕ В КЪПИНОВСКИЯ МАНАСТИР

ПОКЛОНЕНИЕ НА ЕЛЕНЧАНИ В КЪПИНОВСКИЯ МАНАСТИР

Множество хора изпълниха в неделния ден на 23 юли в двора на Къпиновския манастир „Свети Николай Чудотворец“, което показа за поредна година, че традицията, датираща от незапомнени времена, е жива.

Група от 23 пешеходци измина живописния, но не лек, път до светата обител. Най-малкият участник в похода бе едва на 5 години, а най-възрастният – на 70. За по-голямата част от хората имаше организиран транспорт, а други предпочетоха да се включат в събитието с личните си автомобили. Жени от Домашен социален патронаж от ранни зори приготвяха курбана, от който имаше за всички.

В двора на светата обител, игуменът на Плаковския манастир отслужи водосвет и благослови курбана от агнешко месо с молитва за здраве на еленчани.

По стара традиция кметът на община Елена инж. Млъзев поднесе дар на манастира, този път – икона на Света Петка (Параскева) Българска.

Къпиновският манастир е един от големите манастири в България, забележителен паметник на старата българска архитектура и заедно с разположения в близост до него – Плаковски, в миналото са попадали в границите на Еленска духовна околия.

Традицията на ежегодното поклонническо посещение е възстановена по инициатива на Общината преди около 20 години и има за цел да сплотява вярващите и да запазва традициите за бъдещите поколения.