„БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА ФОРУМА „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ СЕ ПРОВЕДЕ В СЕЛО РАЮВЦИ

След миналогодишния голям успех на форума „Българският дух през вековете”, в Раювци от 7-ми до 9-ти юли 2023 г. при небивал интерес в китното балканско селище премина и второто издание на събитието.

То бе открито с лекцията на проф. Дамян Попхристов и акцентира върху позабравените в нашата история обреди, обичаи и музика, затова и темата на форума бе „Епопея на забравеното“.

И тази година Раювският кромлех събра множество ентусиасти от цялата страна на открито, в близост до водите на язовир „Йовковци“. Програмата бе изключително интересна и наситена – освен лекционна, имаше и практическа част – танцуване на обредни хора, Паневритмия, писане на глаголица, тъкане, месене на обреден хляб и много други.

За децата също бяха подготвени специални занимания под надслов „Четирите стихии“. Заедно с опитни педагози и майстори, малчуганите се потопиха в магията на буквите, шевиците, глината, танците, водата, природните стихии.

Освен всичко това имаше и богата артистична програма с театър и кино под звездите, концерт на Маестро Йордан Камджалов и хор „Музикална лаборатория за човека“, танцово фолклорно преживяване с танцов състав „Творецът в мен“.

Краят на интересното и различно събитие бе даден край фестивалния огън с музикалното обобщение „Единение в любовта“ с музикантите братя Якъбови, сестри Апостолови и Константин Кунчев.

Участието и присъствието на форума бяха напълно безплатни, единственото, което се изискваше от организаторите – „Портал 12“ и фондация „Звезди по звездите“, бе регистрация за трите дни.